Letterspinsels

‘Letterspinsels’ is een gedichtenbundel van Mandy Ouwehand-Scheffer, uitgegeven door Boekscout. In dit boekje zijn meer dan 100 bladzijden aan gedichten te lezen over het alledaagse, liefde, verlies, angst, teleurstelling en persoonlijke groei.

Cover

Toen Mandy mij vroeg om haar gedichtenbundel te recenseren werd ik vooral aangetrokken door de coverafbeelding van Merel Kok. De prachtige kleuren en de afbeelding waar emotie en taal vanaf spat vind ik erg mooi gevonden. Ook de omschrijving op de cover: ‘een mix van rake woorden gevangen in dichtvorm’ sprak me aan.

Is struikelen over je eigen voeten
Lelijk vallen en niet goed terecht komen
Blauwe plekken en een beetje bont
Pijntjes her en der en soms een diepe wond
Maar ook weer opstaan en verder waar we gebleven waren
Hard tegen gekomen, maar toch gewoon weer verder dromen.

Ode aan het gezin

Het grootste deel van de gedichten in ‘Letterspinsels’ gaat over de auteur en de liefde voor haar gezin. Hartverwarmend en, zoals zij het zelf noemt: hartomarmend. Aan de andere kant maakt dit onderwerp sommige gedichten ook wat standaard. Soms lees ik liever niet de directe benaming van gevoelens, maar is het juist heerlijk om er andere woorden aan te geven. Woorden die het gevoel beschrijven in plaats van benoemen. Maar de liefde spat van het papier af, wat ik zeker kan waarderen.

Woorden in mijn hoofd
Razen door mijn brein
Letters groot en klein
Dromen vol bedrog
En angsten grenzeloos
Hoe praat ik over woorden
Die niet de juiste zijn
Zwervend en dwalend
Spinsels van niet uit te leggen
Diep verstopt achter grendel en slot
Blijft het waar het niet zijn moet.

Handtekening

Mandy Ouwehand-Scheffer legt duidelijk haar handtekening in haar gedichten. De woordenmix is niet wisselend van structuur of gebruik. Wat ik erg mooi vind zijn juist de gedichten die niet perfect rijmen maar een creatieve, losse rijmstructuur hebben. Die raken mij meer dan de gedichten met perfecte eindrijm.

Met plezier heb ik ‘Letterspinsels’ gelezen en het boekje staat nog mooi in je boekenkast ook! Voor wie van duidelijke gedichten vol emotie houdt, is dit boekje absoluut een aanrader. Een volgende bundel zou ik zeker willen lezen, vooral als Mandy er meer creatieve, losse gedichten in wil schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *