Lam – Hannelore Bedert

Wat doet het met een kind, als moeder zomaar verdwijnt?

Het boek Lam van Hannelore Bedert is een mooi boek dat vooral opvalt door de lay-out. Het boek heeft een namelijk afwijkend formaat, eerder vierkant dan de standaard-boekformaten en een mooie lichtblauwe kleur met een verrassende voorkant. De afbeelding op de voorkant suggereert de vacht van een lam. Hierdoor vraag je je als lezer meteen af waar de titel ‘Lam’ over zal gaan.

Lamgeslagen

Lam gaat over Lucia, een jonge vrouw die verteld over haar jeugd. Ze groeide op met een vader die wegvluchtte in zijn werk nadat haar moeder zomaar verdween in het niets. Het gemis van de moeder tekent haar verdere leven waarin zij “lamgeslagen” ronddoolt en niet in staat is om er iets van te maken. Het boek is droevig en hard, zonder verder dramatisch of overdreven te worden.

Getekend

Voor de lezers die vooral van zelf-analyses houden, biedt dit genoeg stof tot denken. Hoe belangrijk zijn voorvallen uit de jeugd en hoeveel betekenis kunnen deze hebben in de vorming van een persoon of het verdere leven. De hoofdpersonage is duidelijk getekend door een gebeurtenis die grote gevolgen heeft.

Hoeveel kan een mens aan in het leven? En vooral: wanneer is het genoeg en kan het verwerkt worden zodat je weer verder kan… Dit is de vraag die centraal staat in het verhaal dat wordt verteld in flashbacks.

De kwetsbaarheid van een kind

Dit verhaal raakt door de eerlijke schrijfstijl. De hoofdstukken over pesten en gepest worden passen uitstekend in deze tijd waarin dit onderwerp grondig door scholen wordt aangepakt. Een kind is sowieso kwetsbaar en gevoelig voor pesterijen, maar als de basis (in de vorm van een liefhebbende en begeleidende vader en/of moeder) ontbreekt is het extra moeilijk om hier mee om te gaan.

Hannelore Bedert heeft met dit boek gezorgd voor een prima debuut en legt de lat meteen hoog. Ik zie uit naar een volgend boek van haar en reserveer alvast een plaatsje in mijn boekenkast.

Hannelore Bedert is naast auteur ook een verdienstelijk zangeres. Ze zingt op een treffende manier over de dingen die op haar hart liggen. Ze is oprecht, raak, zuiver en heerlijk Belgisch.

Hannelore Bedert – Onze vader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *