Kleuren – Ted van Lieshout

Een kek kinderboek over kleur en kunst

Ooit geweten dat ze vroeger luizen gebruikten om rode verf te maken? Of dat er voor de kleur mummiebruin echte mummies vermalen werden? En dat de zonnebloemen van Van Gogh niet meer zo geel zijn als toen hij ze destijds schilderde? Ted van Lieshout doet in Kleuren een boekje open over kleur en kunst.

Interessante weetjes en kleurige feiten

In dit prachtig vormgegeven boek vertelt Van Lieshout op vermakelijke en boeiende wijze over alles wat met kleur te maken heeft. Hij geeft leuke achtergrondinformatie over de verschillende kleuren en laat je en passant ook kennismaken met beroemde en minder beroemde kunstwerken uit de kunstgeschiedenis. Zo legt hij uit waarom een belangrijk persoon op een schilderij vaak een rood kledingstuk draagt, hoe je kleuren met elkaar kunt mengen en hoe kunstenaars op verschillende manieren gebruik kunnen maken van kleur.

Letterlijk en figuurlijk en kleurig boek

Door de combinatie van leuke anekdotes, grappige weetjes en interessante informatie is Kleuren in figuurlijke zin een veelkleurig boek geworden. Maar ook in de letterlijke zin, want de woorden van de verschillende kleuren worden steeds in hun eigen kleur gedrukt. Geel wordt geelgedrukt, paars wordt paars en olijfgroen is olijfgroen. De vrolijkheid spat er vanaf.

Feiten en anekdotes 

Dat Ted van Lieshout vroeger illustrator, grafisch vormgever en docent tekenen was, is dan ook goed te merken in dit boek. Qua feitenkennis zit het wel snor. En zijn kwaliteiten als gelauwerd kinderboekenschrijver komen in Kleuren ook prima uit de verf. Geen droge feiten, maar sappige anekdotes:

“Voor de kleur paars zijn miljarden slakken gestorven. Ze werden uitgeknepen en lieten dan via een klier in hun lijfje een druppel los. De naar knoflook ruikende druppels van duizenden slakken gingen in een bak oude pies en na tien dagen gingen die stoffen erbij die paars geverfd moesten worden. De kleurstof was zo schreeuwend duur dat alleen de rijken en de machthebbers zich paarse kleren konden veroorloven”. 

Leuk en leerzaam

Kleuren is een aanrader voor nieuwsgierige kinderen. Ze leren er wat van op technisch niveau (bijvoorbeeld hoe een prisma of een kleurenprinter werkt), maar ook op artistiek gebied (Wat doet kleur met een schilderij en welke betekenis gaat erachter schuil?). Dit boek kun je dan ook het beste zien als een tentoonstelling over kleur en kunst waarbij Van Lieshout op prettige wijze een leerzame rondleiding verzorgt.

Productspecificaties: 

  • Uitgiftedatum: augustus 2019
  • Uitgeverij: Leopold
  • Leeftijd:  9-12 jaar
  • ISBN: 9789025877309

Trackbacks & Pings

  • Wie vermoordde Muggemietje? - Boekrecensies :

    […] Met ‘De gemene moord op Muggemietje‘ heeft Ted van Lieshout weer een bijzonder boek gemaakt waarin zijn passies voor schrijven en vormgeven fraai samenkomen. Net zoals dat al het geval was in het boek Kleuren. […]

    4 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *