Katalysator

Cover Katalysator

In debuutroman “Katalysator” van Benny Ahlers liggen grote gebieden van Europa onder water door klimaatveranderingen. Hierdoor zijn er nieuwe steden en samenlevingen ontstaan. Tijdens een bezoek in Brussel raakt Mikah in de problemen en zijn hele leven staat op z’n kop… 

Mikah komt uit Limburgia in Nieuw-Toxandrië (het gebied tussen Kleef en Aken) waar hij met zijn oom Daan en Aurora woont. Op een dag besluiten zijn vrienden om naar een festival te gaan. Wanneer ze in Brussel aankomen, gaat het mis. Ze willen de mensen van de markt helpen, maar dan belanden de vrienden van Mikah in de gevangenis.

Nieuw avontuur

Net na het gevecht komt Mikah erachter dat zijn moeder misschien nog leeft. Hij stuurt een bericht om zijn vrienden te helpen en gaat daarna op zoek naar zijn moeder. Samen met zijn nieuwe kameraden begint er een nieuw avontuur.

Verschillende plaatsen

Vanaf dit moment volgen we Mikah die verschillende plaatsen bezoekt en steeds nieuwe bondgenoten erbij krijgt. Er blijkt meer af te spelen in het nieuwe Europa dan hij ooit had kunnen bedenken. Betekent dit ook dat er een nieuwe strijd moet worden gevoerd?

Nieuw Europa

In “Katalysator” is er dus een nieuw Europa ontstaan (er is een kaart aanwezig!). De verschillen worden aangetoond met hoe de mensen zijn, maar ook met de technologische snufjes. Je merkt dat de schrijver hier goed over na heeft gedacht. Hij heeft een nieuw Europa op papier gezet door te kijken naar wat er zou kunnen gebeuren als inderdaad deze gebieden onder water komen te staan. Tijdens het lezen kwam dit dus sterk terug: de schrijver heeft er goed over nagedacht en met plezier geschreven.

Mijn mening

Toch zijn er kleine aantekeningen ontstaan tijdens het lezen. Voor mij is er te snel het vertrouwen in een ander. Als je een revolutie/strijd/gevecht wil beginnen met je vijand, dan vertrouw je niet gelijk de eerste persoon die je tegenkomt en je vergeeft ook niet gelijk iemands slechte daden.

Ook vind ik het jammer dat we niet meer emoties zien tijdens de zoektochten naar de moeders (ja, moeders, Kyra’s moeder moeten ze ook zoeken) en dat sommige gesprekken niet erg geloofwaardig overkomen.

Voor mij gaat de strijd nogal snel en iets te gemakkelijk. Hier mag nog wel wat meer spanning komen. De schrijver wil dat dit een trilogie wordt, dus hopelijk komt er een echte strijd in het vervolgdeel. 

Desalniettemin wilde ik weten wat er te wachten stond voor Mikah en vind ik het concept erg goed bedacht. Laten we vooral hopen dat het niet zo ver zal komen. Een verhaal als deze zal eraan bijdragen dat we onze ogen niet moeten/kunnen sluiten voor mogelijke catastrofale gevolgen van de klimaatveranderingen.

Meer sciencefiction en/of dystopische romans lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *