Is ‘Quarantaine’ een feelgoodroman?
‘Quarantaine’ van Wim Daniëls is uitgegeven in juni 2020 en gaat over de eerste maanden van de coronapandemie. Ik begrijp dat je je buik vol hebt van het akelige virus en al helemaal van alle coronamaatregelen. En dat je liever niet meer denkt aan de lockdown en of zelfs quarantaine. Maar dit is toch een heerlijk boek om te lezen. Echt waar!
Quarantaine, maar dan anders…
Het verhaal gaat over een gynaecoloog, genaamd Karel Vielligers, die op een camping aankomt in Frankrijk. Hij heeft een huisje geboekt om ongestoord aan zijn proefschrift te werken. Het is begin 2020 en op de achtergrond begint de coronapandemie zich langzaam te verspreiden. Dit verneemt hij via een bevriende arts die in het ziekenhuis steeds meer coronapatiënten binnenkrijgt en zijn zorgen telefonisch met Karel deelt.
Kunstmatige baarmoeder
Het proefschrift van Karel gaat over kunstmatige baarmoeders. Hij ziet vele voordelen maar begrijpt dat dit vraagstuk maatschappelijk veel kritiek zal opleveren. Mede daarom wil hij alle tijd nemen om het zorgvuldig te schrijven. Laat hij nou net op de camping een vrouw ontmoeten die ook bezig is met een proefschrift. En haar proefschrift gaat notabene over interpuncties in juridische teksten. Zij vertelt lachend aan hem dat ze geen ‘komma-neuker’ is maar wel alles weet over komma’s. Karel luistert met veel interesse naar haar, net als zij het onderwerp ‘kunstmatige baarmoeders’ ook erg interessant vindt.
Liefde in coronatijden
Karel is een vrijgezel en niet erg handig met relaties. In het ziekenhuis worden gemene grapjes gemaakt. ‘Hij is gynaecoloog geworden, om toch nog contact met vrouwen te hebben’ wordt er gezegd. Karel trekt zich hier weinig van aan. Hij besteedt alle tijd aan zijn vak en is absoluut niet ongelukkig.
De vrouw, Julia genaamd, woont samen met haar vriendin en ze willen graag een baby. Haar vriendin is nog in Nederland en ze hebben veelvuldig telefonisch contact.
Terwijl Julia wordt getroffen door het virus, vermoedelijk opgelopen in een plaatselijk dorpswinkeltje, ontfermt Karel zich over haar en er ontstaat steeds meer sympathie en liefde tussen hen. Vooral als ze niet veel later samen, al hoestend met hoge koorts, in hetzelfde huisje naast elkaar in bed liggen. Ze sleuren zich door de ziekte heen en hun koorts blijft gelukkig beneden de gevaren-zone.
Ruud en de camping
Ruud, de eigenaar van de camping, heeft geregeld dat Karel en Julia kunnen uitzieken in een achteraf gelegen huisje op de camping. De andere gasten zijn vertrokken want er geldt inmiddels een zware lockdown. Karel en Julia kunnen voorlopig ook niet terug naar Nederland. Ruud is ‘blij’ met zijn zieke/reeds herstellende gasten want hij kan zijn geliefde hond bij hen achterlaten, terwijl hij in het ziekenhuis is bij zijn doodzieke vriendin. Deze vriendin overleeft het coronavirus echter niet en het verdriet is groot.
Terug naar Nederland
Karel is inmiddels terug naar Nederland want zijn diensten zijn hard nodig op de IC van het ziekenhuis. Julia blijft nog even in Frankrijk om Ruud te ondersteunen. Maar als Julia naar huis gaat, zal ze haar vriendin eerlijk vertellen over haar nieuwe relatie met Karel. Ze hoopt dat haar vriendin openstaat voor het idee om Karel te vragen de vader van hun toekomstige baby te worden.
Een jaar later op de camping
Ruud organiseert een opening van zijn bibliotheek van alle proefschriften die ooit op zijn camping zijn geschreven. Hiervoor nodigt hij al zijn proefschrift-schrijvende-gasten uit, waaronder Karel en Julia. Hoe de relatie van het laatstgenoemde gezelschap er nu uitziet, zal ik niet spoileren.
Quarantaine: een literaire roman of feelgoodroman?
Hoe zwaar het onderwerp ook is, in mijn ogen had dit boek net zo goed een feelgoodroman kunnen zijn. Het heeft een mooi einde en de liefde speelt absoluut dé hoofdrol. Gelukkig niet het akelige virus dus.
Dat het boek onder de categorie ‘literaire romans’ valt, begrijp ik ook. Het is goed geschreven en vooral de achtergrondverhalen over zowel Karel’s visie over de kunstmatige baarmoeder, als de verhalen van Julia over de komma, zijn interessant en goed uitgewerkt.
Een aanrader! Voor tijdens een quarantaine… of liever: op de camping! ;>)