Ik ga voor groen

‘Ik ga voor groen’ is een kinderboek geschreven geïllustreerd door Nelly Pons en Joanna Rzezak. Het boek is vertaald uit het Frans door Marion Everink en uitgegeven door Uitgeverij Parade. Een boek voor kinderen? Ik vind het eigenlijk geschikt voor iedereen!

Voor iedereen!

Ja, dat meen ik serieus. Het boek oogt als een kinderboek en is hiervoor ook bedoeld, maar iedereen die met een tuin begint zou ik dit boek aanraden. Het heeft niet voor niets de subtitel: ‘Mijn eerste tuin’. Daarnaast staat er op de cover: I love permacultuur, en dat is nu net de redenen om dit boek aan te schaffen. Wat is namelijk permacultuur en waarom is deze zo belangrijk?

Groen doen

Wil je een moestuintje beginnen en zijn de grote werkzaamheden hiervoor, of de bakken met kennis die je moet hebben, een grote drempel? Dat is heel begrijpelijk! Dit boek is enthousiasmerend en informatief op een bijzonder speelse wijze. Waarom is permacultuur bijvoorbeeld belangrijk? Het wordt je haarfijn uitgelegd. Daarnaast zijn het natuurlijk ook de leuke tekeningen en teksten die aanstekelijk werken.

Seizoenen in ‘Ik ga voor groen’

Het grote gele boek (bijna vierkantsformaat), is opgedeeld volgens de seizoenen. Het begint met de herfst, en laat door middel van een mooie wandeling in het bos zien hoe de natuur het beste werkt.

Kijk eerst goed, voordat je iets doet

In dit boek leer je de twaalf belangrijke principes van permacultuur kennen.

Dit is het eerste belangrijke principe: wil je dat je tuin een succes wordt? Leer dan om heel goed te kijken!

Stappenplan

Spelenderwijs is het boek eigenlijk een groot stappenplan. Van de herfst in het bos en de principes van goede compost/aarde maken als basis voor de tuin, naar de winter, tijd voor dromen, plannen maken en gereedschap leren kennen. Dan volgt de lente voor zaaien, planten en alles op zijn plek. Naar de zomer van water geven, mulchen, EHBO voor planten en tijd om te oogsten!

Ik ga voor groen

Het boek eindigt met een paar pagina’s met extra handige tips, bomen planten, zaden kweken en een vier-seizoenen basiskalender en een samenvatting van permacultuur.

Samen met je kind een moestuintje beginnen of gewoon lekker buiten zijn en tuinieren? Leuker dan dit boek zijn ze er niet. Ik ga meteen aan de slag! Want ook voor mensen die al jaren tuinieren of moestuinieren, is dit boek een echt leuk cadeautje!

Meer (moes-)tuinieren?

https://boekrecensiesblog.nl/de-grote-tuin/\