‘Hoe dan wel’ – maak je idealen waar

Soms krijgen we een boek aangeboden waarvan ik denk ‘hoe hoog mijn stapel ook is, dit wil ik lezen! Nu!’ ‘Hoe dan wel’ valt in deze categorie. Ik verslond het in een weekend en sta echt te trappelen om de tips toe te gaan passen.

Hoe dan wel cover

In actie komen

‘Je loopt al een tijd rond met een idee, een plannetje – hoe vaag ook – om de wereld te verbeteren. Je wilt iets gaan doen met dat idee, jouw ideaal. Hoe dan? De problemen zijn soms zo groot dat ze je kunnen lamslaan.’

Achterflap ‘Hoe dan wel’

Herken je dit? Dan moet je ‘Hoe dan wel’ zeker lezen. Maar ook als je denkt ‘Ja Astrid allemaal leuk en wel, de wereld verbeteren… Ik heb een heel ander idee, ik wil een boek schrijven / mijn huis verduurzamen / een bedrijf starten / vul het zelf maar in,’ ook dan zeg ik ‘lezen dit boek’, want je zult er hoe dan ook iets in vinden waardoor je in actie kunt komen.

De firma ‘Hoe dan wel’

Het boek is geschreven door Suzan Doodeman en Johannes van den Akker, die samen de firma ‘Hoe dan wel’ hebben opgericht. Ze ondersteunen mensen en organisaties om van de plannen om ‘iets idealistisch te doen’ ook echt te komen tot een concrete actie. In het boek delen ze een aantal van de projecten en acties waar ze zelf aan hebben meegewerkt. Misschien ken je een van hun acties zelfs wel: het duo is landelijk bekend geworden door de actie ‘We gaan ze halen.’ Ze laten zien wat goed gaat bij deze projecten, maar juist ook wat niet goed gaat. En ook: waarom een project dat niet loopt zoals verwacht toch een succes kan zijn. Bijvoorbeeld door wat je daarvan leert voor een volgend project.

Hoe dan wel voor duurzame projecten

Wat vind je belangrijk?

Een van de projecten die besproken wordt is het Kleiklooster, een woongemeenschap die Johannes opstart. Met name de passage over het waarom van deze woongemeenschap vind ik erg mooi en tekenend voor waarom Suzan en Johannes doen wat ze doen:

‘Wat doe je als comfort je dwars gaat zitten? Met comfort wordt dan niet bedoeld dat je bank heel lekker zit of dat je een fikse spaarrekening hebt, maar het comfort dat je leefstijl niet bevraagd wordt. […] Je bewandelt de uitgestippelde route en niemand zal je uitdagen er iets aan te veranderen.’

Uit: ‘Hoe dan wel’, pagina 96

Maar juist dat doen Suzan en Johannes wel: ze kiezen oor veranderen. Niet voor fulltime werken, maar voor je een groot deel van de tijd inzetten voor je idealen. Dat laten ze in alle voorbeelden zien en dat geef je handvatten voor als je zelf ook in actie wil komen.

Breed toepasbare tips

In ieder voorbeeld wordt verwezen naar tips, die in zeven categorieën verdeeld zijn en achterin het boek te vinden zijn. Je kunt ze dus tussendoor lezen, of alle tips na elkaar lezen. En die tips, die zijn dus heel breed toepasbaar. Op vrijwel ieder project waarvan je denkt ‘je hebt er vertrouwen en een bredere kijk voor nodig.’ Dat maakt dit boek naar mijn idee een mustread voor iedereen die werkt aan een ideaal waar je niet meteen van iedereen te horen krijgt ‘goed plan, moet je doen!’ Dan geldt namelijk altijd tip 46: laat zien dat je erin gelooft. Of tip 38: laat je niet afleiden door kritiek, maar tip 39: leer van kritiek. Het lijkt misschien open deur, maar plaats ze na elkaar en lees de motivatie van Johannes bij iedere tip en ik weet zeker: je gaat anders naar jouw ideaal kijken. Voor mij geldt dat in ieder geval. Mede ook door tip 45: omarm inconsequent zijn.

Wat is jouw ideaal? Ik lees het heel graag in een reactie. En al helemaal als ‘Hoe dan wel’ je inspireerde bij het zetten van stappen om dat ideaal binnen je bereik te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *