Het zeepboek – De keuken van Werfzeep

Als liefhebster van ambachtelijke zeep, ben ik onlangs gestuit op een echt pareltje: ‘Het zeepboek’ van Eveline van Zonneveld. De subtitel is: “De keuken van Werfzeep” en dat is precies waar het boek over gaat, een kijkje in de keuken, maar eigenlijk nog meer dan dat!

Van plant tot zeep

Een van de leukste dingen van ‘Het zeepboek’ is dat het proces te zien: van plant tot zeep. De auteur, Eveline van Zonneveld, deelt met de lezers haar favoriete recepten voor het maken van zeep. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om zelf zeep te maken, maar het geeft ook inzicht in de ambachtelijke processen van Werfzeep.

Het zeepboek

Wat direct opvalt aan dit boek is de omvang ervan. ‘Het zeepboek’ is behoorlijk dik, wat een overvloed aan informatie belooft. Maar liefst 440 pagina’s, de een nog mooier dan de ander. Met duidelijke en gedetailleerde instructies, kun je als lezer de kunst van het zeep maken leren kennen. Het boek is perfect geschikt voor zowel beginners als ervaren zeepmakers.

Er staan ook vel waarschuwingen en tips in. Met Natrium loogkorrels kan tenslotte heel gevaarlijk zijn en dit is wel een ingrediënt dat essentieel is bij het zeepmaken.

Zeep maken = zeep zieden

Zin in zeep!

De esthetische waarde van ‘Het zeepboek’ is groot. Prachtige foto’s vullen de pagina’s, waardoor je de ambachtelijke processen bij Werfzeep bijna kunt ruiken en voelen. Je zult veel inspiratie uit het boek halen. Het boek zelf is een lust voor het oog, en de afbeeldingen wekken een diepe waardering op voor het ambacht van zeep maken.

Alvast een tip voor de feestdagen: dit boek dus!!!

Toegankelijke taal

Een ander kenmerk van dit boek is de toegankelijke en begrijpelijke taal die wordt gebruikt. Eveline van Zonneveld slaagt erin om complexe processen op een begrijpelijke manier uit te leggen. Een kind kan de was doen … met zeep natuurlijk :>)

Een enorme bron van enthousiasme

Na het lezen van ‘Het Zeepboek’ voel je je ongetwijfeld geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. De gedetailleerde recepten en stap-voor-stap handleidingen geven je alle instructies die je nodig hebt om je eigen zeepcreaties te maken. Het boek is dus niet alleen een informatief verhaal over zeep: maar met recht Hét (grote) zeepboek.

De soorten zeep om zelf te maken:

  • Basiszeep
  • Amandelbloesemzeep
  • Brandnetelzeep
  • Dennenzeep
  • Jasmijnzeep
  • Calendulazeep
  • Lavendelzeep
  • Oost-Indische kers-seep
  • Anijszeep
  • Rozenbottelzeep
  • Walnootzeep
  • Smeerwortelzeep

Aanrader!

‘Het zeepboek’ is een heerlijk boek voor de zeepliefhebber. Het biedt niet alleen en kijkje in de keuken van Werfzeep, maar is ook geschikt voor als je zelf zeep wilt maken. Met toegankelijke taal, prachtige foto’s en uitgebreide recepten, is dit boek een must-read voor zowel beginners als doorgewinterde zeepmakers.

Wie wil een stukje zelfgemaakte zeep van mij? :>)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *