‘Hart voor vrouwen’ van Angela Maas
Angela Maas schrijfster van het boek ‘Hart voor vrouwen’, is meest invloedrijke vrouw van Nederland
Een goed geïnformeerde patiënt telt voor twee, dacht ik, en dus kocht ik het boek Hart voor Vrouwen. Ik ben tenslotte een vrouw én een hartpatiënte en goed geïnformeerd zijn is sowieso een goede zaak. Beter te veel weten dan te weinig. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met clichés, die overigens wel kloppen als een huis…
Snel maar naar dit boek want gelukkig is het boek, geschreven door een Cardiologe, Angela Maas, alles behalve cliché.
Hysterisch?
Angela Maas opent het met een stukje geschiedenis dat bijna lachwekkend is, zij het dat het tegelijkertijd treurig is. De vrouw was lange tijd volkomen buiten beeld van cardiologen. In rapporten werd zij slechts genoemd als levensgezel en/of verzorgster van de man (of zelfs als veroorzaakster van hartfalen bij de man, foei !) en eventuele hartproblemen bij vrouwen werden al gauw afgedaan met ‘hysterisch’.
Gelukkig zijn de tijden veranderd en zijn vrouwen in beeld gekomen. Dat mag dan ook wel want hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.
Vrouwen verschillen van mannen
In dit prima leesbare, medische boek, wordt er duidelijk uitgelegd waarin vrouwen nu zo verschillen van mannen. Niet alleen worden er een hoop risicofactoren genoemd maar ook wordt er nader gekeken naar de menopauze en vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier, versleten hartkleppen, hartschade door borstkanker en hartritmestoornissen.
Het boek is ingedeeld per onderwerp en bespreekt tussendoor korte casussen, die het onderwerp beeldend maken en persoonlijker.
Voor mij als hartpatiënte klinkt het allemaal bijna vertrouwd. Toch is een beetje verdieping erg interessant en dacht ik een paar keer: Ohhhh… zit dat zó…
Aanrader
Een aanrader dus voor een hartpatiënt(e) of familie/vrienden/kennissen van diegene. Geen badinerende tips of clichés maar een hoop feiten, gevolgen en mogelijke oorzaken. Geschreven voor ‘het gewone publiek’, waarmee bedoel ik dat het prima leesbaar is voor allen die geen medische achtergrond hebben.
De eerstvolgende keer bij mijn eigen cardioloog zal ik hem daardoor beter ‘verstaan’ en er graag met hem over spreken, omdat ik bijna zeker weet dat hij het wel kent. Angela Maas heeft het allemaal goed onder woorden gebracht en mocht ik weer eens ‘klagen’ bij mijn cardioloog over de overgang en andere vrouwelijke zaken, dan weet ik nu zeker dat het tegenwoordig wel degelijk serieus wordt genomen in de medische wereld.
Bedankt Angela Maas !