Hackers – Anna van der Veen

In 2020 debuteerde Anna van der Veen met haar boek ‘Illegaal’, een boek wat ik in mijn recensie als een zeer indrukwekkend debuut omschreef. Ik was dan ook ontzettend benieuwd naar het vervolg hierop, ‘Hackers’, wat eind vorig jaar verscheen.

Bevolkingsgroepen

Net als in ‘Illegaal’ speelt ‘Hackers’ zich af in de wereld van de zeven continenten. In deze wereld werkt alles op chips; met een chip in je arm ben je een zogeheten ‘geregistreerde’ en heb je toegang tot onder andere voedsel en drinken, onderdak en werk.

De ongeregistreerden hebben weliswaar een chip in hun arm, maar deze chip staat niet (meer) geregistreerd. Hierdoor hebben zij geen toegang tot de sociale voorzieningen. In veel gevallen gaat het om criminelen die hun straf in een werkkamp hebben ontlopen.

De illegalen zijn de mensen die juist helemaal geen chip in hun arm hebben. Het verschil tussen de beide groepen is dat de autoriteiten wel een overzicht hebben van hoeveel ongeregistreerden er zijn, maar dat zij geen idee hebben van hoeveel illegalen zich in de wereld van de zeven continenten schuilhouden.

Hackers

Net als in ‘Illegaal’ belicht Van der Veen in ‘Hackers’ haar verhaal van twee kanten. Enerzijds volgen we Dante, een ongeregistreerde die noodgedwongen moet onderduiken in de ondergrondse haven van Tristan. Om te voorkomen dat zijn familie en vrienden sterven van de honger, gaat hij met een groep op bovengrondse missies om voedsel en medicijnen te stelen. Hij trekt daarmee echter al snel de aandacht van de aartsvijand van zijn vader, wiens missie het is om de Ondergrondse uit te roeien. De enige manier waarop Dante dit kan voorkomen is door de hulp van Milo in te schakelen, maar dit is nog niet zo eenvoudig…

Milo is negen jaar geleden, als tienjarige jongen, door de Ordehandhaving uit een groepshuis voor weeskinderen gehaald. Samen met twee andere jongens van zijn leeftijd, Lennard en Roy, heeft hij jarenlang allemaal testen en experimenten ondergaan. Alles is er aan gedaan om ze slimmer te maken, zodat ze als ultiem wapen van de Ordehandhaving zouden kunnen gaan dienen. Milo ziet er echter het nut niet van in om hieraan mee te werken, omdat het hemzelf niets oplevert. Hij doet dan ook net genoeg om de Ordehandhaving tevreden te houden. Ondertussen is hij echter druk bezig met het smeden van plannen om uit de bunker te breken, en houdt hij zich ook nog bezig met het behouden van de wereldorde. Hij is trouw aan niemand anders dan zichzelf.

Een op zichzelf staand vervolg

Hoewel ‘Hackers’ zich afspeelt in dezelfde wereld als ‘Illegaal’ en een vervolg daarop is, is het boek ook prima als een op zichzelf staand boek te lezen. Van der Veen legt op een heldere manier gedurende het verhaal uit hoe de wereld in elkaar steekt, zonder dat het voor lezers die het eerste deel ook hebben gelezen als overbodige informatie voelt. Voor wie ‘Illegaal’ wel gelezen heeft is ‘Hackers’ juist een feest der herkenning, niet alleen omdat de wereld voor hen al bekend is, maar ook omdat diverse personages die in dit boek voorkomen, ook in het eerste deel voorbij zijn gekomen. De boeken spelen zich namelijk simultaan aan elkaar af.

Het is knap hoe Van der Veen vanaf bladzijde één weer de spanning weet vast te pakken, en deze niet alleen gedurende het boek vasthoudt, maar ook heel subtiel steeds verder opbouwt. Tijdens het lezen van de laatste hoofdstukken zat ik dan ook op het puntje van mijn stoel, ontzettend benieuwd naar de ontknoping. Je merkt ook dat Van der Veen in haar schrijven is gegroeid, de schrijfstijl is nog pakkender en vloeiender, waaraan hooguit enkele typ-/spelfoutjes een klein beetje afbreuk doen.

Tot slot is het verhaal weer zo goed uitgewerkt dat het niet ondenkbaar is dat een vergelijkbaar scenario wel eens de toekomst kon zijn. Chips zijn nu al in heel veel (slimme) apparaten te vinden, wie weet is het slechts nog een kwestie van tijd voor ook wij mensen met een chip rondlopen… 

De recensie van Illegaal – Anna van der Veen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *