Haar – 150 kapsels, snorren en baarden
Het boekje ‘Haar’ is geschreven door Natasja Admiraal en geïllustreerd door Jelle F. Post en gaat over 150 kapsels, snorren en baarden. Het is uitgegeven door Waanders Uitgevers te Zwolle. Lezen maar, dit boekje over haar!
Sexy!
Nou ja, lézen? Meer kijken, want ondanks dat de teksten, vooral die over geschiedenis, erg leuk en aantrekkelijk zijn geschreven, is het toch voor het visueel genot van de illustraties die het boekje ‘sexy’ maken. Ik zeg expres ‘boekJE’ want het is maar een klein ding. Het heeft de afmetingen van 12 x 31 cm, maar is wel dik. Maar liefst 351 pagina’s.
Véél haar
Dat er zóveel kapsels zijn, die ook echt daadwerkelijk een naam hebben, wist ik niet. Ik heb mijn hele leven al hetzelfde kapsel en de kapper is niet rijk van mij geworden. Zodra het te lang wordt, schaar erin door een gezinslid en weer verder. Saai, of gemak? Of van dat (sluike) haar dat gewoon wil hangen… Ook daar zijn trouwens kapsels voor, velen heb ik inmiddels geleerd, want ‘De paardenstaart’, ‘Het balletknot’ en ‘Granny-haar’ zijn ook officiële kapsels.
Maar ik vind het wel ontzettend stoer als mensen vaak van kapsel veranderen. Als je met je ogen moet knipperen of even twijfelt of de persoon in kwestie niet toevallig een dubbelganger is van die persoon in kwestie…
Kapsels!
En ooit gehoord van ‘Odango’, ‘Pompadour’, ‘Quere’ of ‘Overkammer’? Dat zijn toch echt allemaal kapsels! De ‘Overkammer’ ken je vast wel, maar die naam had ik zelf nog nooit van gehoord. Dat is zo’n kapsel waarbij de betreffende man het er nogal moeilijk mee heeft dat hij een kaal dak begint te krijgen. De paar haren die hij nog heeft, smeert hij dan in met wax of gel, en drapeert hij óver zijn hele hoofd heen, van links naar rechts, of omgekeerd om zijn kaalheid te verbergen. Enfin, dat is dus de ‘Overkammer’.
Snorren, baarden en pruiken komen ook aan bod en die hebben natuurlijk ook allemaal een naam. Meer dan ik ooit had gedacht.
Kwaadaardig puntsikje. Puntige sikjes en baarden staan al eeuwenlang symbool voor het kwade. De duivel is door kunstenaars vaak afgebeeld met een kwaadaardig puntsikje en soms ook met geitachtige kenmerken. In fictieve verhalen is de sik vaak een symbool van de ‘slechte tweelingbroer’.
Van het torenhoge suikerspinkapsel tot de hanenkam, de vetkuif en afro. Van baarden die geschiedenis schreven tot snorren die de zwaartekracht trotseren. Natuurlijk leggen we ook haarfijn uit waar al die buitengewoon fascinerende haardrachten vandaan komen en wat ze betekenen. (achterflaptekst)
Oude tekeningen en haar – feitjes
Ik vind vooral de oude tekeningen, zoals die op pagina 43, van kapsels uit 1924 en die van Victoriaanse kapsels, pagina 171, helemaal geweldig. Wat een mooie vondsten! Daarnaast zijn de teksten echt de moeite waard om te lezen want ze zijn leuk geschreven en interessant qua inhoud.
Aanrader?
Een super leuk cadeautje voor iedereen die gek is op haar, snorren en baarden. En wie is dit nu niet?