Gids voor de literaire toerist SPANJE

Gastrecensie: Gids voor de literaire toerist SPANJE, geschreven door Frieda Kleinjan en uitgegeven door Boekengilde. Een atlas voor liefhebbers van Spaanse literatuur!    

Spanje als narratief

Een van de bouwstenen van het boek van Frieda Kleinjan is de plek waar de verhalen zich afspelen. Samen met de personages, het tijdperk en de actie betreedt de lezer een wereld die hem doet uitstijgen boven het alledaagse. Als hij erdoor gefascineerd wordt, zal hij de plek willen bezoeken – ook de fictieve – en met eigen ogen willen zien wat voor de schrijver als decor heeft gediend. 

Je zou kunnen zeggen dat Frieda Kleinjan een soort atlas heeft geschreven voor liefhebbers van de Spaanse literatuur, die hun verhaal situeren op een willekeurige plek op het Iberische Schiereiland: Barcelona, Baskenland, Salamanca, Andalusië, Barcelona…    

Gids voor de literaire toerist SPANJE

De gids neemt de lezer ook mee naar begraafplaatsen waar de stoffelijke resten rusten van de beroemde schrijvers; naar boekenbeurzen waarvan de eerste in 1933 in Madrid werd gehouden en cafés librerías waar tegenwoordig boekpresentaties en poëzieavonden plaatsvinden.

Voor de literaire toerist!

Dit reisboek is het eerste in zijn genre dat in Nederland is gepubliceerd en zal voor de literaire toerist een genot zijn om te lezen. Op erudiete wijze verrijkt de schrijver de tekst met anekdotes over het leven van de auteurs en over plaatsen die ze uit eigen ervaring kent.

Een suggestie voor de tweede editie zou kunnen zijn om een uitvouwbare kaart van Spanje toe te voegen met een overzicht van de genoemde plaatsen. 

Carmen Montón-Lecumberri, oud-cultureel correspondent van La Vanguardia. Barcelona.