Gebied 19 fascineert

Met Gebied 19 is Esther Gerritsen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2024. Als je onze recensies al wat langer volgt, weet je misschien dat ik vaak een wat ingewikkelde verhouding heb met boeken die grote prijzen winnen. Alsof ik meer van deze boeken verwacht dan van boeken die geen prijs gewonnen hebben. Gelukkig heb ik Gebied 19 nu al gelezen en speelt die verwachting dus geen rol.

De halve mensheid is vertrokken

Als Tomas de dag na zijn bruiloft wakker wordt, is hij alleen met zijn hond Toto. Enigszins verdwaasd gaat hij op zoek naar zijn vrouw, Suzanne. Waar is ze, als ze niet de hond uit aan het laten is? Overal is het rustig, behalve bij het buurthuis. Daar staan mensen in de rij en hoort hij dat gebeurd is wat al een tijd werd aangekondigd: ongeveer de helft van de mensheid is verplaatst naar TOI-700 d. Een recent ontdekte planeet, waar leven mogelijk is. Tomas weet van niets – tot grote verbazing van de mensen die hij tegenkomt. Als hij nog wat langer wacht, hoort hij dat er boodschappen achtergelaten zijn door de mensen die vertrokken zijn. Niet veel later krijgt hij de boodschap van zijn Suzanne te zien. Die er altijd vanuit is gegaan dat ook hij bij de eindselectie zou zitten en mee zou gaan. ‘Dan moest je het wel geloven.’ Ook zijn zoon Parker, zijn moeder en zijn ex-vrouw en haar partner zijn verplaatst.

Tomas gaat op onderzoek uit

 Al snel blijkt dat het mogelijk is om contact te hebben met de bewoners van TOI-700 d. Tomas krijgt de mogelijkheid om met Suzanne te praten. Hij blijft vol ongeloof: wat is er precies gebeurd? Waarom heeft hij hier niets van meegekregen? Suzanne geeft hem enkele hints, die hij via het archief van de bibliotheek probeert te achterhalen. Maar het leven op aarde is ook volledig veranderd. Nu er geen regering meer is en veel minder mensen die kunnen werken, is er ook geen ritme en routine meer. De stroom valt regelmatig uit, net als het telefoonnetwerk. Het ongelooflijke gebeurt: Tomas raakt betrokken bij het verzet, dat op zoek is naar de waarheid achter de verplaatsing van mensen naar TOI-700 d. Dit lijkt alles te maken te hebben met Gebied 19. Wat precies, dat zul je zelf moeten achterhalen. Wat Tomas achterhaalt is in ieder geval reden genoeg om ook hem alsnog naar TOI-700 d te halen. Of toch niet? Wat waar is en wat niet, blijft in het midden in dit fascinerende boek.

Een verhaal dat je bij blijft

Gebied 19 leg je niet zo maar weg, ik heb het in een sneltreinvaart gelezen. Maar ook nu, weken na het lezen, laat het boek me niet los. Wat van wat Tomas heeft beleefd is nu eigenlijk waar en wat niet? Waarom zouden de autoriteiten juist wat hij zegt, vind of ervaart belangrijk vinden en steeds handelen naar wat Tomas wil en vraagt? Hij is toch een wat middelmatige thriller-schrijver. Die ook nog leidt aan depressies en al wat ouder is dan de gemiddelde inwoner van Gebied 19. Toch geloofde ik hem en zijn verhaal. En had Esther Gerritsen van mij nog heel wat meer over Tomas mogen schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *