Gastblog Ans Speelman, auteur Kankerwijf

Ans Speelman, auteur van ‘Kankerwijf’ schrijft voor Boekrecensiesblog.nl wat haar heeft gedreven om dit boek te schrijven en hoe dit zich heeft ontwikkelt. Lees snel verder!

Motivatie

Mijn beste vriendin is overleden aan kanker. Zij stond heel positief in het leven. Ik wilde daarom haar dood omzetten in iets positiefs ondanks mijn enorme verdriet. Zij gaf mij als het ware een laatste zetje om mijn droom, het schrijven van een boek, waar te maken. Ik besefte dat het leven zo maar voorbij kan zijn, dus startte ik met schrijven.

Kankerwijf

De titel is heftig, zeker als het raakt aan een eigen verhaal. Hij is confronterend, zorgt voor verwarring en zet mensen aan het denken. Tijdens het hond uitlaten borrelde de titel in mij op. Hij voelde meteen goed, maar ook ik had  tijd nodig om eraan te wennen. Kankerwijf dekt exact de lading van het verhaal en zegt meteen ook iets over mijn schrijfstijl. Die is hier daar aan de rauwe kant. 

Schrijfproces

Met een aantal hoofdstukken toog ik naar Portugal voor een schrijfreis van een week. Ik leerde over personages, zintuigelijk schrijven en plotten. Thuis schreef ik verder. Ik zat veel te dicht op de werkelijkheid, gooide alles weg. Ik had meer handvatten nodig. 

Na anderhalf jaar studie aan de Schrijversacademie begon ik opnieuw. Ik raakte in een bepaalde flow en het schrijven ging als het ware vanzelf. Het werd het verhaal van Molly. Molly die haar eigen leven leidt met Maarten en haar twee dochters, zo anders dan dat van mijn beste vriendin. 

Samenwerking

Kankerwijf was er niet gekomen zonder @simonelier en @meervanpuntkomma. Juist door samenwerking met een redacteur en een vormgever, kun je een goed boek afleveren voor de lezers. En kun je dus concurreren met traditioneel uitgegeven boeken. 

Nieuwe roman

Wat is schrijven toch een mooi vak. Ik word er supergelukkig van. Ik werk aan een tweede roman waarin mijn hond, een ruwharige teckel, een belangrijke rol speelt.

Wij danken Ans Speelman voor deze inspirerende gastblog en zien uit naar haar volgende boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *