‘Een Odyssee’ gedicht in een modern jasje

Wat als iemand vandaag de dag dezelfde route aflegt zoals Odysseus in het gedicht van Homerus? Peter den Hollander liet zich inspireren en er volgde ‘Een odyssee’ , een novelle waarin twijfels, liefde en zoektocht centraal staan.

Griekse goden

De ik-persoon in ‘Een odyssee’ reist van Kalamáta naar een overwinteringsplek op Ithaka, een bekende route door het gedicht van Homerus. Alleen dit keer zonder alle mythologische wonderen. Hier en daar worden de Griekse goden genoemd en ook met de namen van de meiden, Athene en Aphrodite, wordt een knipoog gegeven naar de Griekse mythologie.

Op zoek naar zichzelf

Het is een reis vol avontuur en een reis die de hoofdpersoon nodig heeft om te ontsnappen van zijn dagelijkse leven. Net nu hij vader is geworden, weet hij niet zo goed wat hij nu moet doen. Zijn eigen vader is nooit een goed voorbeeld geweest en zelf heeft de ik-persoon nu ook een buitenechtelijke relatie. Maar is dit wel wat hij wil? Daarom zal de reis hem goed doen en wellicht antwoord geven op zijn zoektocht naar zichzelf. 

15th-century manuscript of Book I written by scribe John Rhosos (British Museum)

‘De Odyssee’ als reisverhaal

‘Een odyssee’ leest als een vlot reisverhaal. De reis wordt mooi beschreven en de benoemingen van Griekse goden/namen geven het verhaal iets extra’s. Ik had zelf wat moeite met de hoofdpersoon, maar dit komt door zijn karakter en niet de schrijfstijl. Het verhaal bestaat uit slechts 112 pagina’s en ik had graag wat meer willen lezen. Het einde voelde nogal abrupt. Het was een goed einde, niet daarvan, maar voor mijn gevoel mist er nog wat.

Nog een verhaal van Peter den Hollander:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *