Een coquette vrouw

Het verleden wordt weer nieuw leven ingeblazen dankzij de nieuwste uitgave van een coquette vrouw, geschreven door Carry van Bruggen. Deze roman gaat over een jonge vrouw met een groot verlangen om gezien, begrepen en bemind te worden. Het verhaal is gebaseerd op het huwelijk van Carry van Bruggen met journalist Kees van Bruggen.
In het hoofdpersonage, Ina,
laat Van Bruggen zien hoe een vrouw verscheurd kan worden tussen gevoel en verstand.

Roman

Het venster stond open, de koele meiwind lichtte zachtzinnig, zonder geweld, de gordijnen op, bolde ze als zeilen en dreef ze tot midden in de kamer – dan zonken ze weer stil terug – het was als het uitademen van een slapend kind.

Ina, een jonge vrouw die graag serieus genomen wordt, staat bekend als een flirt met een opvliegend karakter. In de wat oudere man Egbert lijkt Ina rust en liefde te vinden. Ze trouwen en krijgen een zoon. Helaas is het huwelijk niet wat Ina ervan verwacht had. Egbert heeft weinig oog voor haar schrijftalent en neemt klachten van zijn vrouw totaal niet serieus. Ina voelt zich niet begrepen en niet bemind.

Liefde

Ongedacht bewogen door haar eigen verhaal, tot anderen gesproken, zag ze tegelijkertijd haar uiterlijke verschijning als weerspiegeld in de ogen van de hoorders en voelde een krachtige drang allen zonder onderscheid in dat éne ogenblik te behagen om van allen zonder onderscheid in dat éne ogenblik geliefd te zijn.

Ina heeft een groot verlangen naar liefde. Zoals Carry van Bruggen in het boek laat doorschemeren is het in die tijd geen uitzondering als mannen er een minnares op nahouden. Maar een vrouw hoort thuis klaar te staan voor haar man. Dat Ina de liefde bij andere mannen zoekt wordt als een grote schande gezien door haar omgeving. Gedurende het boek komt Ina regelmatig in conflict met haar eigen gevoel, wat afwijkt van wat de omgeving van haar verwacht.

Rust en tijd

Ze bleef tegen de huismuur geleund als zacht verdoofd, de sierlijke val van de voorname statige regels schreed als in haar hoofd, in haar hart, het was alsof haar bloed zich door haar lichaam bewoon op eenzelfde maatslag.

Zodra ik het boek en de omschrijving zag, deed het me denken aan Jane Eyre van Charlotte Brontë. Zowel Jane Eyre als Ina zijn twee dames die hun tijd misschien wel vooruit zijn. Ze proberen te voldoen aan de verwachtingen van hun omgeving, hoewel hun hart ze iets anders ingeeft.


Een coquette vrouw is een mooie roman. Met veel plezier heb ik hem uitgelezen, al is het wel een boek waar je de tijd en rust voor moet nemen. Door de lange, rijke zinnen en omschrijvingen van gevoel en gebeurtenissen, was ik nogal geneigd de draad kwijt te raken. Toch was het zeker de moeite waard om sommige zinnen dubbel te lezen en goed tot je te laten doordringen. De zinsopbouw en woordkeuze van Carry van Bruggen is werkelijk fantastisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *