Een bijzondere vriendschap in De olifantendief

Recensie De Olifantendief, Jane Kerr

De olifantendief, van Jane Kerr is een heerlijk kinderboek dat je meeneemt naar het eind van de negentiende eeuw. Het is het verhaal van een avontuurlijke voetreis door Schotland en Engeland en vertelt over de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een olifant. Een lekker dik boek vol avontuur en spanning, maar ook over het leren vertrouwen

Een bijzondere ontmoeting

Het is 1872. Een jonge zakkenroller, die simpelweg Boy genoemd wordt, moet zien te overleven in een criminele achterbuurt van Edinburgh. Op een dag raakt hij verzeild bij een veiling van wilde dieren. Er zijn twee dierentuineigenaren die tegen elkaar opbieden om een grote olifant met de naam Maharadja in hun bezit te krijgen. De nieuwe eigenaar van de olifant, meneer Jameson, doet Boy een mooi aanbod. Jameson heeft namelijk met zijn concurrent Albright gewed dat hij erin slaagt om met de olifant binnen een week van Edinburgh naar Manchester te lopen. Hij is vastbesloten van de voetreis een groot spektakel te maken en vraagt de jongen om zich voor te doen als de Indiase prins Danjat. Voor Boy, die inmiddels de naam Danny heeft gekregen, is het dé kans om te ontsnappen uit de achterbuurt. Maar onderweg naar Manchester zijn er de nodige hindernissen te overwinnen. Is het Albright die de voetreis wil saboteren? Of dreigt het criminele verleden van Danny hem te achtervolgen?

Over vertrouwen en vriendschap

Het verhaal pakt je vanaf de eerste bladzijde. Je wordt meteen geconfronteerd met de moeilijke situatie waarin een straatjochie eind negentiende eeuw moet opgroeien. Geen ouders, geen thuis, geen school, maar overgeleverd aan de macht van criminelen die hem ronselen op vuile zaakjes op te lossen. Wanneer zich dus de kans voordoet om aan zijn lot te ontsnappen, doet Danny dat. Maar daarvoor moet hij wel eerst zijn wantrouwen tegenover mensen overwinnen. Want kan hij Jameson wel vertrouwen? Zijn enige echte vriend lijkt Maharadja te zijn:

Want opeens sloot de warme, ruwe slurf van Maharadja om zijn pols. Meteen werd Boy kalm. De slimme gouden oogjes knipperden en toen we weer opengingen, zag hij er zijn spiegelbeeld in. Een mager joch in gestolen kleren. Heel even was het alsof er behalve hen tweeën niemand op de aarde was.
Lieve hemel. Zie je dat? Dat joch en de olifant. Ze geven elkaar een hand.

Oog van olifant

Stap voor stap leert Danny zich te openen voor andere mensen en erop te vertrouwen dat niet iedereen kwaad in de zin heeft.

Een spannende voetreis

Behalve een verhaal over een ontroerende vriendschap is De Olifantendief vooral ook een spannend avonturenverhaal. Onderweg gebeurt er van alles dat de voettocht vertraagt. Op een gegeven moment moet Maharadja zelfs het leven van Danny redden. De spanning komt op een hoogtepunt als Maharadja de schuld krijgt van een brand en hem zelfs de doodstraf boven het hoofd hangt. Door al het oponthoud dreigen ze de weddenschap te verliezen en ziet Danny zijn droom van een nieuwe leven bijna in rook opgaan.

De Olifantendief is een spannend leesverhaal, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Hoewel het een flinke pil is (ruim 350 bladzijden) leest het lekker weg. Het thema van de vriendschap tussen mens en dier zal veel lezers aanspreken en de spannende avonturen die ze onderweg beleven staan garant voor de nodige uurtjes leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *