Dit leven is van jou

‘Dit leven is van jou’ is een roman geschreven door Vlaamse schrijfster Tatiana de Rosnay en voorgelezen door Diewertje Blok. Het boek is uitgegeven in 2021 en nu ook beschikbaar als luisterboek.

Lekker luisteren

Ik had zin in weer eens een lekker lang luisterboek. De cover en de beschrijving van dit boek spraken mij aan en Diewertje Blok is een van mijn favoriete voorlezers. De keuze was dus snel gemaakt! Cover en beschrijving plus prettige stem = goed boek? Het verhaal is interessant, maar van een literatuur-prijswinnende auteur had ik hogere verwachtingen.

Dát is dan ook meteen het nadeel als je als auteur al eerder in de prijzen bent gevallen: de lat ligt bij het volgende boek meteen al super hoog en dit kan ook in je nadeel werken. Astrid schreef hier al eerder een blog over:

Dit leven is van jou

De titel van het boek slaat op één van de vele dingen die een oude vrouw en zwerfster in Parijs zegt tegen een jonge man. De jongeman is de achttienjarige Martin Dujeu. Hij woont samen met zijn vader in een appartement in Parijs. Zijn moeder was een Zweedse Schone maar is omgekomen bij een vliegtuigramp toen zij voor de kerstdagen op bezoek zou gaan bij haar familie in Zweden. Martin was toen twee jaar. Van zijn moeder is het stoffelijk overschot nooit teruggevonden.

Vriendschap

Tussen de oude zwerfster, Célestine genaamd, en de eenzame jongen ontstaat een vriendschap waarbij ze elkaar hun boeken en dagboeken laten lezen. Martin zit vaak in de portiek bij de vrouw en geeft haar ook eten en kleding. Zij moet in eerste instantie niets van hem hebben, maar naarmate ze meer warme gevoelens krijgt voor ‘de knul’ drinkt ze ook steeds minder en lijkt zelfs een beetje op te bloeien. Tot de winter haar de das omdoet en ze vanwege een longontsteking en longkanker in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Onverwachte wending

Tot zo ver, een mooie roman die mij erg aansprak. Het leven op straat wordt knap beschreven en het contrast tussen de rijkeluisjongen en de oude zwerfster kon bijna niet groter zijn. En dan toch een warme vriendschap die langzaam ontstaat door wederzijds respect.

Ook knap beschreven: de relatie tussen Martin en zijn vader Victor, die langzaam maar zeker verandert en waar één van de vele vriendinnen van Victor een belangrijke rolt in speelt.

Het verhaal neemt echter een vreemde wending als Célestine op de Intensive Care Martin drie wensen laat doen waarvan er meteen al twee uitkomen. De derde wens van Martin is zijn moeder terugvinden die vermoedelijk toch nog steeds leeft.

Een ander boek? Op reis!

Hierna neemt De Rosnay de lezer mee op reis met Martin en zijn vriend die halsoverkop naar Marokko gaan, op zoek naar Martin’s moeder die volgens de aanwijzingen in een laatste brief van Célestine daar wel eens zou kunnen zijn. Ik zal verder niet spoileren want deze vraag zorgt er namelijk wel voor dat je als lezer doorleest. Het is af en toe zelfs een pageturner.

Aanrader?

Ja en nee. Ja, als je gewoon zin hebt in een makkelijk leesbare roman of wilt genieten van de ontzettend leuke en prettige manier hoe Diewertje Blok dit boek voorleest. Alle stemmen kloppen bij het verhaal en zelfs de verandering van setting (Parijs versus Marokko) wordt subtiel weergegeven.

Mocht je door de flaptekst en de cover een roman verwachten die vooral de diepte in gaat en voortborduurt op het verhaal van de rijkeluisjongen en de zwerfster, dan kom je toch een beetje bedrogen uit. Het tweede gedeelte van het boek maakt het tot een totaal ander boek en is, in mijn ogen, geen literatuur zoals je zou verwachten van een literatuur-prijswinnende auteur.

Maar dat is dan ook weer een beetje het probleem van de daardoor ontstane hoge verwachtingen van de lezer, zoals beschreven in de blog van Astrid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *