De vondeling van Veenhuizen, Patricia Snel

In de roman ‘De vondeling van Veenhuizen’, staat het weeshuis in de kinderkolonie Veenhuizen van 1824 centraal. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt de Nederlandse auteur Patricia Snel een prachtig verhaal over liefde, verdriet, afscheid nemen en hoop blijven houden.

De vondeling van Veenhuizen

Pfff, eigenlijk weet ik niet waar te beginnen met deze recensie. Wat een indruk heeft dit boek op mij gemaakt. Van ‘vind ik dit boek wel leuk’ ben ik gegaan naar ‘ik kan het boek niet wegleggen…’. Het eerste hoofdstuk was echt even doorlezen om erin te komen. Maar vanaf hoofdstuk 2 waarin je kennismaakt met broer en zus Karel en Lizze, weet je dat het verhaal je niet meer los laat.

Koloniën van Weldadigheid

Deze roman vertelt op een prachtige, ongecensureerde manier, het verhaal van de kinderkolonies in Veenhuizen, onderdeel van de koloniën van Weldadigheid, opgericht als bestrijding tegen de armoede die in 1818 na het vertrek van Napoleon is ontstaan. Vanuit een ambitieus plan om de armoede te bestrijden, richt generaal Johannes van den Bosch, de Maatschappij van Weldadigheid op.

Kinderkolonie Veenhuizen als woonplek voor wezen

Als onderdeel van de maatschappij van Weldadigheid is in 1823 kolonie Veenhuizen opgericht met drie gestichten voor elk 1200 bewoners. In 1824 is er speciaal voor wezen uit heel Nederland de kinderkolonie opgericht. Doel van deze opvang was het verplegen tot een beter bestaan met als doel een beroep leren zodat ze zichzelf later in hun eigen onderhoud konden voorzien.

Een prachtige gedachte, met een schrijnende waarheid

Dat de kinderkolonie op papier zoveel mooier blijkt te zijn dan in realiteit, blijkt uit het verhaal in ‘De vondeling van Veenhuizen’. Wanneer Karel en Lizze door hele verdrietige omstandigheden beide ouders kwijtraken, worden ze naar Veenhuizen gestuurd. Hier komen ze in een wereld van hard werken, weinig eten, minimale voorzieningen en uitbraken van ziektes terecht. Een moeilijke toekomst wacht op ze waarin het gemis naar het ouderlijke huis alleen maar groter wordt.

Vriendschap voor het leven

Gelukkig hebben Karel en Lizze veel steun aal elkaar en aan de opvoeding die ze van huis uit mee hebben gekregen. Ze vinden beide een manier om te overleven en sluiten zelfs vriendschappen. Eén van de vriendschappen die ze samen sluiten is met Neeltje, een stille meid die maar wat graag het lezen en schrijven van Karel wil leren. Het leven lijkt alle drie toch een beetje toe te lachen, tot het noodlot toe slaat en ze weer afscheid moeten nemen.

Nederlandse auteur Patricia Snel

Deze debuutroman van Patricia Snel, laat je niet los. De details, de vlotte manier van schrijven, je wordt mee terug genomen in de tijd. Speciaal voor deze roman heeft Patricia een half jaar in Veenhuizen gewoond om nog beter de sfeer van de omgeving, de hardheid van het verleden maar ook de oer drang om te overleven in de meest moeilijke tijden van je leven in het boek vast te leggen.

‘De vondeling van Veenhuizen’ is echt een aanrader om te lezen. Ga samen met Lizze, Karel en Neeltje terug in de tijd en bedenk hoe jij je zou redden in een omgeving zonder comfort, weggerukt van je ouders en het diepe gemis aan warmte en troost om je heen…