De schepping van Michael – Michael Kaptein
‘De schepping van Michael’ is geschreven door Michael Kaptein. Het is een dystopische thriller/roman. Kaptein won met dit boek in 2023 ‘The Indie Awards’ voor het beste boek!
Uitgeverij Loki
Wie ooit beweerd dat boeken, die onder eigen beheer worden uitgegeven, of bij kleine uitgeverijen, de moeite niet waard zijn, zou ik graag op o.a. dit boek willen wijzen. Kwaliteit, schrijftalent en originaliteit zijn eigenschappen die bij de grote namen in de boekenwereld een feit zijn, maar net zo goed van toepassing kunnen zijn op beginnende of nog onbekende auteurs.
Michael Kaptein is een groot talent en ik zou tegen alle uitgeverijen willen zeggen: zet de deuren maar wagenwijd voor hem open want schrijftalent is zijn Middlename.
De schepping van Michael
Deze titel kun je op meerdere manieren interpreteren, net zoals het hele verhaal trouwens. Het verhaal heeft meerdere lagen, en net zoals zijn grote voorbeelden (dit liet hij weten in de mail) Cormac McCarthy en Lovecraft, laat hij de lezer ook zelf nadenken en reflecteren. Toch heeft het hoofd-verhaal een duidelijk chronologische lijn, waarbij de flashbacks de gedachten van de hoofdpersonage Michael zijn. Het heen en weer springen in de tijd is goed te volgen.
Het verhaal
Het verhaal gaat over een man die in de regio Arnhem en de Veluwe rondzwerft nadat tien jaar geleden bijna de complete mensheid tot stilstand is gekomen. Letterlijk en figuurlijk. Mensen zijn bevroren in de tijd en staan en zitten nog waar ze stierven, gemummificeerd maar nog akelig realistisch intact. Er lopen, net als hem, nog enkele andere mensen die aan ‘de plaag’ zijn ontkomen. Zij zwerven rond in steden en dorpen op zoek zijn naar voedsel. Michael wil ze liever niet tegen komen, want de meesten van hem zijn knettergek of echt waanzinnig geworden.
Hij herinnerde zich de eerste keer dat hij de blik gezien had; lege ogen, ontdaan van hoopvolle gedachten, toekomstdromen en verhalen. Een peilloosheid in de pupillen die hem aan een afgrond deed denken; de zwarte oneindigheid van een put zonder bodem.
Toch sluit hij zich op een gegeven moment aan bij een klein groepje mensen dat als thuisbasis een oude villa bewoont op een landgoed. Ze proberen te leven van wat ze vinden en keren hierbij regelmatig naar het centrum van Arnhem.
Abandoned Places
Een Engelse titel voor deze alinea want op Internet is deze term een fascinatie voor velen. De auteur beschrijft perfect en erg mooi hoe alles er tien jaar na dato uitziet. Vooral zijn beschrijvingen van steden en dorpjes, van huizen en openbare plekken vond ik erg knap. Je kunt als lezer duidelijk merken dat Michael de omgeving goed heeft verkend en ook onderzoek heeft gedaan naar verschillende stadia van verval.
De plot van het verhaal
Het einde zal ik zeker niet verklappen maar is een knipoog naar de auteur LoveCarft. Daarnaast kan ik het alleen maar beamen dat het verhaal veel weg heeft van ‘The Road’ van Cormac McCarthy en ook ‘Oryx and Crake’ van Margaret Atwood. Groten namen in de wereldliteratuur, een groot compliment dan ook voor Michael Kaptein.
Ik heb het boek in drie nachten uitgelezen (208 pagina’s). Een aanrader beste lezers! Nog wel even een waarschuwing op zijn plaats: het is geen feelgood en je moet ook tegen echte horror kunnen. Voor fans van Steven King, Thomas Olde Velt en bovengenoemde auteurs, is ‘De schepping van Michael’ zeker een dikke aanrader!