De gezellige wereld van cosy crime

In de wereld van boeken zijn er vele bekende en onbekende genres om uit te kiezen, elk met zijn eigen charme en aantrekkingskracht. De laatste jaren kom ik steeds vaker ‘cosy crime’ boeken tegen. Deze boeken bieden lezers niet alleen spannende mysteries om op te lossen, maar ook een gezellige en warme sfeer die je omhult als een comfortabele deken op een koude winteravond. Simpelweg: combineer feel-good boeken met misdaad en je krijgt cosy crime.

Leg eens uit

Cosy crime boeken, ook wel bekend als ‘cozy mysteries’ in het Engels, zijn een subgenre van misdaadverhalen die draaien om het oplossen van mysteries en misdaden, maar dan met een knusse en huiselijke twist. In tegenstelling tot de bekende thrillers en harde misdaadverhalen, spelen cosy crime boeken zich vaak af in pittoreske, idyllische omgevingen. Bijvoorbeeld een charmant dorpje, een knusse boekwinkel of mijn favoriet: een kattencafé. De hoofdpersonages zijn meestal amateur-detectives, zoals een gepensioneerde bibliothecaris, een bakker, of een bloemist, die onverwacht verstrikt raken in een mysterie.

Dit wil je lezen!

Er zijn verschillende redenen waarom lezers zich aangetrokken voelen tot cosy crime boeken:

 • Ontsnappen aan de realiteit: In een wereld vol stress en spanning bieden cosy crime boeken een welkome ontsnapping. Lezers kunnen zich onderdompelen in een andere, droomachtige wereld, weg van hun dagelijkse zorgen.
 • Sfeervolle setting: De sfeer van gezelligheid en warmte is een van de grootste troeven van dit genre. Het draait niet alleen om het oplossen van misdaden, maar ook om het genieten van de setting en de personages.
 • Karakterontwikkeling: Cosy crime boeken leggen vaak de nadruk op de ontwikkeling van personages. Lezers krijgen de kans om een band op te bouwen met de hoofdpersonages en hun persoonlijke groei te volgen. De meeste cosy crime boeken zijn onderdeel van een serie, waardoor je al snel het gevoel hebt de personages te kennen of ze zelfs te willen zijn!
 • Brede doelgroep: Dit genre is geschikt voor een breed publiek, van tieners tot senioren, omdat er nauwelijks geweld of hard taalgebruik in voorkomt. Hierdoor is het ook populair onder liefhebbers van feel-good romans.

Aanraders

Bovenaan mijn lijstje cosy crime boeken staan absoluut de kattencafé boeken van Cate Conte. Inmiddels staat boek 6 al op de planning om uitgebracht te worden en ik kan niet wachten!

Houd je van humor? Dan raad ik ‘Hare Majesteit de Queen onderzoekt – de moord op Buckingham Palace. Miss Marple meets The Crown in deze charmante cosy crime.

Als laatste viel mij deze reeks op: Kitt Hartley. Het eerste boek heet ‘de moord in inkt’, waarbij de Kitt Hartley in een universiteitsbibliotheek werkt en een moord wordt gepleegd met een vulpen. Ik ben om!

Kortom, cosy crime boeken bieden lezers een warme en knusse leeservaring, waarin mysterie en comfort hand in hand gaan. Dus: pak een kopje thee, nestel je in je favoriete leesstoel, en laat je meeslepen in de betoverende wereld van cosy crime boeken.

3 Responses to “De gezellige wereld van cosy crime

 • Dankjewel voor deze tips! Kitt Hartley kende ik al. Of beter gezegd: ik ben er een beetje verslaafd aan. Dus naarstig op zoek naar andere feelgood crime series.

  • Selina Jansen
   3 maanden ago

   Tips genoeg inderdaad! Ik heb zelf net alweer een nieuwe cosy-crime ontdekt: Miss Austen: de eerste affaire. Om toe te voegen aan je lijstje hihi

 • Ik ben ook dol op dit genre! De volgende series vond ik ook leuk: Bunburry, Cherringham, Moordwijven, cosy crimes van Nan Adams (vera op de veluwe en brenda park), Codenaam Pensionado, miss merkel, Ellery page, La dolce vita, Laycey Doyle (mega aanrader!), Sofia’s camping, Miss Seeton (al vrij oud), ms Pollifax (vrij oud).

  Als jullie nog meer tips hebben hoor ik het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *