De gast – bejubeld en verguisd

‘De gast’ is geschreven door Emma Cline in 2023 en vertaald uit het Engels door Tjadine Stheeman. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Lebowski. In de USA was het boek direct al een Nationale Bestseller.

Bejubeld en verguisd

Ik geef het meteen maar eerlijk toe: ik vind niets zo leuk als een boek lezen dat bejubeld én verguisd wordt door de pers of door bloggers. Zo las ik het boek ‘Mijn allerliefste schat’ maar liefst drie keer en het mij bleef intrigeren. Hoe kan het dat de één nog niet moet overgeven van dit boek en de ander lááiend enthousiast is? Of ook: het boek kreeg een literaire prijs maar werd tevens publiekelijk zoveel mogelijk genegeerd en doodgezwegen.

Welke mening had ik zelf over dit boek? Ik vond het boek bijzonder. Hard en mooi tegelijk, zoals ik uitleg in de recensie. En vooral: zeker niet geschikt voor iedereen, maar voor wie het durft; zeer zeker de moeite waard.

Hoge verwachtingen

Zo ook het boek ‘De gast’ van Emma Cline. Laat de auteur niet alleen een telg uit een steenrijke familie zijn, maar ook nog eens bloedmooi én een goede schrijfster! Dan zijn de verwachtingen héél hoog. Emma Cline’s eerste boek deed het heel goed bij het grote publiek: ‘De meisjes’:

Emma Cline is an American writer and novelist from California. She published her first novel, The Girls, in 2016, to positive reviews. The book was shortlisted for the John Leonard Prize from the National Book Critics Circle and the Center for Fiction First Novel Prize.

Ga er maar eens aanstaan als auteur… de verwachtingen hierna zullen torenhoog zijn. Zou Donna Tartt hierdoor op zich laten wachten voor wat betreft een vierde boek (haar belofte eens in de tien jaar een boek te schrijven, zou betekenen dat verleden jaar het boek er zou moeten zijn geweest…)

Terug naar Emma Cline. Bijna iedere recensie opent dan ook met een betoog over de schrijfster zelf, alvorens over te gaan tot de inhoud van het boek.

De gaste Alex

Het verhaal gaat over een jonge callgirl, Alex genaamd, die door haar Sugardaddy Simon op een dag uit zijn villa wordt gezet, omdat ze zich ernstig misdraagt heeft tijdens een feestje. Dàt was niet de bedoeling en dat weet ze zelf maar al te goed. Alex is een specialist in te weten hoe ze zich moet gedragen om een man tevreden te houden zodat ze kan genieten van een luxe leventje op Long Island, New York.

Alex komt uit de stad New York waar ze samen in een huis met andere meiden woonden maar al gauw dikke bonje kreeg doordat ze graag pijnstillers mag slikken en een zware vorm van kleptomanie heeft. Haar verleden achtervolgt zich ook in de vorm van een man bij wie ze schulden heeft en die haar stalkt met smsjes en telefoontjes.

Long Island – The Rich and Famous

Alex heeft een paar dagen te overbruggen want ze heeft voor zichzelf bedacht dat het grote geplande feest van Sugardaddy Simon, het podium zal zijn waar ze het goed kan maken met hem en waar hij haar weer in zijn rijke armen zal sluiten.

Long Island is het decadente decor van rijke, verveelde mensen die obsessief aan hun lichaam werken en waar het woordje ‘geldzorgen’ abracadabra is. Interessant is echter dat de schrijfster vooral inzoomt op het personeel dat een stem krijgt in het verhaal. Zo papt Alex aan met een ‘personal assistant’ van een rijke man, genaamd George, zodat ze een nacht bij hem in het personeelsverblijf kan slapen. En zijn er ook leegstaande villa’s en kinderen van de rijken der aarde die aardig de kluts kwijt zijn.

Alex blijkt echter ook steeds meer de kluts kwijt te raken en haar entree op het feest van Simon is dan ook zeer bevreemdend. Persoonlijk, pas op: spoiler alert!, denk ik dat ze al dood is, maar die gedachte lees ik nergens terug in andere recensies.

De gast – de verschillende meningen

De meningen zijn verschillen over dit boek. Waar de ene recensent de thriller langzaam vind ‘inkakken’ , vind de ander alleen het einde zwaar teleurstellend. Maar er zijn ook jubelende vijf-sterren recensies. En zwaar psychologische meningen zoals: ‘het omgekeerde scheppingsverhaal’.

Wat vond ik zelf van dit boek?

Ik heb genoten van dit boek! Het heeft vaart en houdt de spanning er goed in. Ook is het een inkijkje in een wereld waar velen zich nauwelijks iets bij voor kunnen stellen.

Alex is een meid die je niet moet tegenkomen want je weet zeker dat je een seconde later de inhoud van je handtas kwijt zult zijn, of dat zij het gemunt heeft op jouw man, vriend of zoon, als blijkt dat je een rijk mens bent. Toch is ze bewonderenswaardig vanwege haar enorm hoge mate van zelfredzaamheid en zelfkennis.

De vergelijking met ‘Mijn allerliefste schat’ is wat mij betreft erg groot. Ook hier een rotmeid door extreme omstandigheden, die je binnen een bepaalde context wel zou kunnen begrijpen. Misschien wel het liefst zou willen ‘redden’.

En ook: wie de auteurs ook mogen zijn in hun dagelijkse leven, beiden boeken zijn origineel en steengoed geschreven. En daar gaat het tenslotte om!