De Borneodeal – Jacob Vis

De Borneodeal is het dertigste boek van auteur Jacob Vis, schrijver van misdaadromans en thrillers met een actueel en controversieel maatschappelijk thema.

Palmolieplantages

In dit boek neemt Vis je mee naar Borneo, een eiland in Zuidoost-Azië dat tot 1950 grotendeels bedekt was met oerbos, maar waar inmiddels de helft van het bos is verdwenen voor de aanleg van palmolieplantages. Het bruikbare hout wordt verhandeld en de rest van het bos wordt ter plaatse verbrand, waardoor elke zomer enorme zwarte rookwolken over zee naar Singapore drijven, waar ze een levensbedreigende smog vormen.

Nieuwe methode

In De Borneodeal neemt de regering van Singapore het heft in eigen handen; ze huurt twee Nederlanders in en geeft hen de opdracht om een methode te ontwikkelen die de trend moet zetten voor duurzame bosexploitatie en palmolieteelt. Hoewel zij succes boeken, gaat dit niet zonder slag of stoot. Corruptie, achterklap, criminaliteit en verraad brengen het project dan ook al snel op losse schroeven.

Voor dit boek had ik nog geen andere boeken van Jacob Vis gelezen, maar na het lezen van De Borneodeal ben ik zeker van plan om meer van deze schrijver te gaan lezen. Vis heeft een bijzonder fijne schrijfstijl die er niet alleen voor zorgt dat je vanaf de eerste bladzijde in het verhaal wordt gezogen, maar wat vooral bewonderingswaardig is, is het feit dat het verhaal zo realistisch aanvoelt. De auteur laat zien dat hij zijn research meer dan voldoende heeft gedaan en daarmee een oplossing voor het probleem heeft weten te bieden die ook in de praktijk best wel eens zou kunnen werken.

Uniek en actueel

De personages in het boek voelen echt en uniek aan, het onderwerp is zeer actueel, de spanning bouwt subtiel op en het boek zet aan tot nadenken.

Vis laat in De Borneodeal zien dat hij een actueel maatschappelijk thema en zijn oplossing voor dit probleem om kan zetten naar een boek dat over een tijd best wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.