D-day

Alan Gratz staat erom bekend dat hij heel sterke geschiedenisverhalen schrijft voor jongeren. Zo ook dit boek: D-day. Op 6 juni 1944 wagen zes jonge helden hun leven om Europa te bevrijden van de Duitse overheersing. In het boek wordt deze unieke dag beschreven vanuit het oogpunt van de zes jongeren, die elk op een ander punt in de oorlog staan. Interessant en indrukwekkend. 

Operatie Neptunus 

Dee Carpenters voet gleed van de natte ladder; zijn maag schoot zo ongeveer naar zijn keel. Hij zocht houvast, maar het gewicht van zijn bepakking plus het geweer trok hem naar beneden. Een gapende leegte opende zich tussen het enorme transportschip dat hij verliet en de kleine motorboot waar hij in moest klimmen. Dee dreigde als een baksteen in het koude zwarte water van het kanaal te vallen. 

Dee en Sid zijn twee beste vrienden die zich vrijwillig hebben aangemeld voor het Amerikaanse leger. Als jonge jongens, Dee is nog maar zestien, worden ze op de boot gezet om Normandië binnen te vallen en Frankrijk te bevrijden. De verschrikkingen waar ze mee te maken krijgen zijn onmogelijk voor te stellen. Alan Gratz weet op een subtiele en toch indrukwekkende wijze een indruk te geven van de situatie op de Franse stranden.  

Operatie schildpad 

In het slaperige Franse dorpje sloeg een deur dicht. De elfjarige Samira Zidane schrok zich rot. Ze pakte haar moeders hand steviger vast terwijl ze over de weg het dorp uit renden. Haar moeder gaf een kneepje terug. Ik ben ook bang, zei dat kneepje, maar samen redden we het wel. 

Zo bleek maar dat ik nog helemaal niet zoveel wist over D-day. Operatie schildpad werd een stuk verder landinwaarts uitgevoerd. De moeder van Samira zit bij het Franse verzet. Als gecodeerd een bericht binnenkomt dat de invasie zal beginnen, weten de verzetsstrijders meteen wat ze moeten doen. Maar als de moeder van Samira wordt opgepakt terwijl ze Franse inwoners probeert te helpen, begint voor Samira een spannend avontuur. 

Operatie Tonga 

Wat doe ik hier in vredesnaam? Vroeg Korporaal James McKay van het Canadeze 1e Parachitistenbataljon zich af. Hij deed zijn ogen dicht en hield zich uit alle macht aan zijn stoel vast. Boem-boem-boem-boem-boem. 

Natuurlijk horen de parachutisten ook bij het verhaal over D-day. Alan Gratz weet in D-day heel goed weer te geven wat voor angst de jonge soldaten moeten hebben gevoeld. Vliegen boven onbekend gebied, non-stop beschoten worden en tot overmaat van ramp ook nog in het verkeerde gebied gedropt worden. Korporaal James McKay overkomt dit en moet ermee dealen.  

If-day 

Het was donderdagochtend, tien uur, en James had op dit uur altijd wiskunde. Maar vandaag niet, want de school was voor de rest van de dag gesloten. Omdat het vandaag If-day was. 

Buiten een indrukwekkend en zenuwslopend jeugdboek heeft D-day me ook nog verrast. Eén hoofdstuk kon me echt verbazen: If-day.  
In If-day wordt gesproken over een dag in februari, twee jaar voor D-day. In Winnipeg, midden in Canada, vielen de Duitsers binnen. Duitse vliegtuigen, razzia’s, geweerschoten, verbodsborden en bezetting. Alleen was deze bezetting niet echt. Winnipeg had besloten om een ‘Als-dag’ te organiseren, een enorm spektakel, bedoeld om te laten zien hoe het zou zijn ‘als’ nazi-Duitsland op een dag Canada zou binnenvallen en bezetten. Dit spektakel was bedoeld om jongens te enthousiasmeren voor het leger, en volwassenen geld te laten geven.  

Even dacht ik dat dit wel heel goed verzonnen moest zijn door Alan Gratz. Tot mijn nieuwsgierigheid het won en ik online zocht naar If-day. En tot mijn verbazing blijkt dat If-day echt is voorgevallen. Heel bijzonder! 

Los daarvan kan ik wel blijven noemen dat alle tieners die enigszins geïnteresseerd zijn in geschiedenis, eens een boek van Alan Gratz moeten proberen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *