Anam Cara – Mystiek uit de Keltische wereld

‘Anam Cara’, wat zielsvriend betekent, is een bijzonder spiritueel boek. John O’Donohue neemt de lezer mee op een reis om zijn/haar eigen Anam Cara te ontdekken. Met een voorwoord van de President van Ierland moet dit toch een bijzonder boek zijn!

Anam Cara

Wie wil niet zijn zielsvriend vinden? Maar wat is een zielsvriend eigenlijk? In ‘Anam Cara’ leer je je ziel opnieuw kennen, of misschien maak je voor het eerst echt kennis. In grote hoofdstukken, en kleinere subhoofdstukken, wordt stap voor stap beschreven wat je ziel nodig zou hebben om gelukkig te zijn.

Onderstaand gedicht is, zo wordt geloofd, het eerste gedicht dat ooit in Ierland werd geschreven. De eenvoudige uitleg is: Ik ben in alles en alles in in mij. Dit schetst de ontologische diepte en eenheid van de anam cara-ervaring.

Ik ben de wind die ademt op de zee,
Ik ben de deining van de oceaan,
Ik ben het gemurmel van de golven,
Ik ben de os van de zeven gevechten,
ik ben de gier op de rotsen
ik ben een straal van de zon,
ik ben de mooiste der planten,
ik ben de woeste beer met heldenmoed,
ik ben de zalm in het water,
ik ben een meer in de vlakte,
ik ben een wereld van kennis,
ik ben de punt van de strijdlans,
ik ben de God die het vuur in het hoofd schiep.

Positief

Wat mij vooral bij is gebleven na het lezen van ‘Anam Cara’ is de positiviteit. Dit had ik eigenlijk ook wel verwacht van Keltische mystiek. Het boek heeft een zachte, lieflijke, positieve sfeer. Zelfs ouderdom en de dood wordt op een prettige manier besproken in dit boek. Ze kun je met ‘Anam Cara’ je hele leven overzien en met vertrouwen tegemoet treden.

Het eind van onze ontdekkingsreis
is dat wij aankomen op de plek waar we begonnen
en haar voor het eerst leren kennen

Dichter

John O’Donohue (1956-2008) was een Ierse dichter, filosoof en voormalig priester, bekend om zijn werken over spiritualiteit en Keltische wijsheid. En dit lees je absoluut terug in dit boek. Regelmatig zijn er gedichten te vinden in ‘Anam Cara’ die de boodschap van de auteur versterken. Ook is God veelvuldig terug te vinden in de gedichten. Maar vooal de filosoof lees je terug in dit boek. Zijn teksten zijn niet altijd eenvoudig te volgen; ze zijn diepzinnig en doeltreffend. Hierdoor zal ‘Anam Cara’ vooral een geschikt boek zijn voor geïnteresseerden in Keltische spiritualiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *