‘Louis en Louise’ is gender-interessant!
‘Louis en Louise’ is een roman geschreven door Julie Cohen. De subtitel is: Eén leven, twee keer geleefd, en dat is precies waar dit boek over gaat. Hetzelfde leven wordt namelijk geleefd door Louis, die als jongen wordt geboren en door Louise, die als meisje wordt geboren. In hoeverre verschelen hierdoor de levens van elkaar? Een interessante gender-vraag!
Lou, Louis en Louise
Louis en Louise worden geboren (1978) en in de eerste hoofdstukken ‘Lou’ genoemd. Er wordt in meervoud gesproken want het gaat hier zowel om Louis als Louise; een babymeisje en een babyjongetje dus. Beiden zijn ze een verrukkelijke baby en groeien in een warm gezin op. Het verhaal speelt zich af in een dorpje Casablanca in Amerika, waar alles en iedereen in de papierfabriek werkt of ermee verbonden is.
Louis en Louise
Na verloop van tijd splitst het verhaal zich en lezen we over het leven van Louis en over Louise. Dit wordt duidelijk per hoofdstuk aangegeven, maar als lezer zul je er even aan moeten wennen. Het verhaal springt namelijk ook heen en weer in de tijd waardoor het echt even opletten is. Maar het verhaal is goed geschreven en ‘pakt’ je al snel. Bovendien merk je aan het leven van zowel Louis als Louise dat er iets is gebeurd in het verleden wat voor hen beiden een belangrijk keerpunt is geweest. Dit maakt je erg nieuwsgierig.
Louise
Louise woont in Brooklyn als op een dag haar vader langskomt. Hij wil haar, en haar puberdochter Dana, mee naar huis nemen want haar moeder Peggy ligt op sterven. Louise keert terug in Casablanca waar ze nooit meer is geweest sinds die ene gebeurtenis.
Gaandeweg leren we door flashbacks dat dit alles te maken heeft met de tweelingbroer van haar beste vriendin Elly, die haar in een dronken bui heeft verkracht. Peggy ving Louise op maar besloot al snel dat het niet openbaar gemaakt mocht worden. Het dorp verkeerde in een bittere stakingsstrijd van de papierfabriek en laat de dader nu net de zoon zijn van één van de opstandelingen. Dit hele gebeuren zou leiden tot nog meer maatschappelijk onrust.
Geschokt door de reactie van haar moeder vertrekt Louise de volgende dag richting Brooklyn waar ze verder haar leven opbouwt als jonge moeder, schrijfster en harde werkster met meerdere baantjes.
Louis
Louis is net gescheiden en toert rond voor promotie van zijn nieuwe boek. Hij wordt gebeld door zijn moeder Peggy om naar huis te komen omdat zij op sterven ligt. Louis ontmoet in Casablanca Elly waar hij mee is opgegroeid en een diep geheim mee bewaart. Haar tweelingbroer is overleden op een nacht door een drama waar Louis bij was. Sindsdien is hij vertrokken uit Casablanca en een eigen leven gaan leiden in New York.
Gender-interessant
Ik noem het boek gender-interessant omdat de verhaallijnen grotendeels hetzelfde zijn en toch totaal anders. Het is een gewaagd gegeven om vanuit twee verschillende gender-perspectieven te schrijven zonder in clichés ter vervallen. Het hoofdstuk waarin Peggy haar laatste adem uitblaast is ontroerend en beleefd vanuit Lou, oftewel hen beiden. Erg knap gedaan want op zulke emotionele momenten zal het weinig uitmaken of gevoelens mannelijk of vrouwelijk zijn.
Vlot verhaal
Het boek is een uitgebreid verhaal en is vlot geschreven. De personages zijn allemaal goed uitgewerkt en zeer aansprekend. Daarnaast vind ik het dorpje, de omgeving en de natuur ook erg beeldend beschreven wat het verhaal extra mooi maakt.
Ik vond het een interessant boek gezien de huidige discussies over gender in het algemeen. Het gaat absoluut niet over het verschil tussen man en vrouw alsmaar te benadrukken maar het laat wel zien dat omgevingsfactoren (en opvoeding) een groot verschil kunnen maken. En natuurlijk ook de omgang met elkaar die over het algemeen toch anders is tussen mannen en vrouwen.
Boeit dit hele gender-gebeuren je absoluut niet, dan zijn het alsnog twee mooie verhalen die grotendeels op zichzelf staan maar toevallig afspelen in dezelfde omgeving, met dezelfde mensen en bijna dezelfde gebeurtenissen.