De grenzeloze rivier
‘De grenzeloze rivier ‘ is geschreven door Mathijs Deen. Het heeft als subtitel: Verhalen uit het rijk van de Rijn. Het is dan ook een verzamelingen van verhalen waarin de rivier de Rijn centraal staat. Fictie, non-fictie, geschiedenis en geografie wisselen elkaar af. Dit maakt het boek bijzonder en boeiend om te lezen.
Mathijs Deen
De schrijver Mathijs Deen kende ik al doordat ik onlangs zijn boek ‘Het Lichtschip’ las. Dit is een novelle dat gaat over het leven op een schip dat als lichtbaken vlak voor Texel ligt. De bemanning verveelt zich kapot maar de komst van een geitje aan boord, dat bedoeld is om te verdwijnen in een stoofpotje, brengt leven in de brouwerij. Ik heb enorm genoten van dit boek en vond de schrijfstijl van Mathijs Deen erg prettig om te lezen. Zo ook dit boek: De grenzeloze rivier. Het leest vlot, gemakkelijk en de verhalen laten je niet los voor je deze uit hebt.
De grenzeloze rivier
De verhalen wisselen zich af qua genre. De wetenschappelijke verhalen worden uitgewerkt door vragen die door Mathijs worden gesteld geologen, kenners en verzamelaars. Deze worden gevolgd door fictieve verhalen die allen in een totaal ander tijdperk afspelen. Van miljoenen jaren geleden tot in deze tijd. Het is een reis door de tijd vanuit verschillende perspectieven. De verhalen kun je ook afzonderlijk lezen.
De Rijn als persoon
Opvallend is dat een ieder in dit boek diepe respect heeft voor de rivier. De rivier wordt zelfs als personage beschreven en heeft invloed op het leven van mensen die er langs wonen, de Rijn bevaren of in de Rijn sterven. Dit laatste wordt uitgewerkt door verhalen over mensen die per ongeluk verdrinken in de Rijn of werden verdronken in de Rijn toen dit nog een methode was om de doodstraf uit te voeren. Nergens krijgt echter de Rijn de schuld zelf van ongelukken, overstromingen, spelingen van het lot. De Rijn is machtig, mooi en ouder dan het begin van de mensheid.
De zalm, het oermeisje en de Germaan
Ik heb genoten van de verhalen van de zalm die zijn habitat ziet veranderen en uiteindelijk zijn kuit schiet en sterft. En van het oermeisje van Steinheim waarvan het leven wordt beschreven op een fictieve manier. Je leeft als schrijfster mee met haar en je voelt de tijd waarin zij leefde. Eeuwen later wordt haar schedel gevonden en dit voelt zo bijzonder als je als lezer haar leven hebt ervaren.
Ook de verhalen over de Germanen, de Friezen en het Romeinse leger zijn boeiend en interessant.
Geschiedenis en Geologie
Moet je van Geschiedenis en Geologie houden om dit boek te waarderen? Ja, een beetje wel. Het boek is anders dan je wellicht had verwacht. De verhalen zijn echter nergens saai of langdradig. Ik vind het boek een aanrader en vooral een leuk cadeau om aan personen te geven die iets met de Rijn te maken hebben. En het boek is sowieso een must-have voor iedere Geschiedenis of Geologie student.