‘Als helpen niet helpt’ helpt wel degelijk
Met het boek ‘Als helpen niet helpt’ probeert Thea van Bodegraven-Boonstra naasten, van gediagnosticeerde mensen met dwang- of angststoornis, te begrijpen en ermee om te gaan. Nog altijd heerst er een taboe op GGZ-diagnoses waardoor het vooral voor naasten moeilijk is om te helpen of er zelfs over te praten.
Wat ‘als helpen niet helpt’?
Er zijn niet veel therapieën gericht op partners/ouders/kinderen van mensen met een dwang- of angststoornis. Gelukkig komt hier langzaam verandering in. Het is belangrijk om de ziekte van je partner, ouders of kind te begrijpen en weten wat jij kan doen om een verandering te brengen in jullie leven. Je kan niet de ziekte veranderen, maar je kan er wel zijn voor je geliefde.
“Jij bent niet de enige. Dat is iets wat ik vroeger niet wist.”
Liefdevol en zorgvuldig
Dat zijn de twee magische woorden in het boek(je) van Van Bodegraven-Boonstra. Zelf coach bij Sterk in Eigen Kracht en partner en moeder van iemand met een dwang/angststoornis. In ‘Als helpen niet helpt’ beschrijft ze de processen die ze zelf heeft gevolgd, verhalen van anderen, maar ook van zichzelf.
“Wat je loslaat kan naar je toekomen.”
Heel persoonlijk
Door de persoonlijke verhalen van schrijfster en coach voelt het als een persoonlijk bericht gericht aan naasten. ‘Als ik het kan, kan jij het ook’ wordt er gezegd en zo voelt het ook. Aan het einde van elk hoofdstuk is er een korte opdracht (deze kan je maken in het desbetreffende werkboek, waar tevens verschillende interviews staan). Kan dit mij helpen?
Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent. Het boekje kan je helpen met het vaststellen van bepaalde patronen. Maar het is niet een zelfhulpboek dat je even leest en gelijk al je ‘problemen’ oplost. Het heeft veel werk (en coaching) nodig met veel liefde en zorgzaamheid. De Boonstra-methode is er om je stappen in de goede richting te helpen. Maar doordat elk persoon anders is, is ook elke diagnose net iets anders. Het heeft veel tijd nodig en dat wordt duidelijk vermeld in ‘Als helpen niet helpt’.
Soms is het dus al fijn om te weten dat je niet de enige bent en dat je iets kan doen om te helpen. Om weer te leven en genieten. Samen met je partner/ouders/kind.