Zomerlezen: de toekomst
Voor ‘Zomerlezen’ is deze week het thema ‘De toekomst’ aan de beurt. Deze blog is geschreven door een gastblogger, werkzaam in een boekenwinkel van Standaard Boekhandels.
De toekomst?
In deze blog praten we over de toekomst. Maar is dat de nabije toekomst of de héle verre toekomst? De toekomst is in feite morgen, en als jullie deze blog lezen, is die alweer verleden tijd.
Interessant is het als een schrijver een boek heeft geschreven in het verleden (logisch!) en een datum heeft genoemd die nog in de toekomst ligt, of dichtbij het heden. Zijn zijn of haar ‘voorspellingen’ uitgekomen? Zit hij dichtbij de hedendaagse feiten of er ver naast? Hoe knap is dat, als het over een toekomst gaat die actueel is!
Daarom richt ik mij op een deel van het thema, namelijk: zijn schrijvers visionairs? In de afgelopen eeuw(en) hebben we namelijk te maken gehad met schrijvers die middels hun boeken een beeld van de toekomst schetste, die er achteraf niet eens zo ver naast zat. Of zelfs een directe aanleiding was voor een nieuwe technologie.
Visionaire auteurs uit het verleden:
Ik noem graag even:
Jules Verne (1828-1905) Verne schreef sciencefictionverhalen die veel technologische innovaties voorspelden, zoals onderzeeboten in “Twenty Thousand Leagues Under the Sea” en ruimtereizen in “From the Earth to the Moon”.
H.G. Wells (1866-1946): Wells voorspelde verschillende technologische en sociale ontwikkelingen in zijn boeken, zoals tanks in “The Land Ironclads”, tijdreizen in “The Time Machine” en genetische manipulatie in “The Island of Doctor Moreau”.
George Orwell (1903-1950): Orwell’s dystopische roman “1984” voorspelde een wereld van alomtegenwoordige surveillance, propaganda en totalitaire regimes. Veel van de thema’s en concepten in dit boek worden vaak als visionair beschouwd, gezien de moderne zorgen over privacy en staatscontrole.
Aldous Huxley (1894-1963): In “Brave New World” beschreef Huxley een toekomst waarin biotechnologie en sociale manipulatie alomtegenwoordig zijn, wat vooruitliep op discussies over genetische manipulatie en biomedische ethiek.
Arthur C. Clarke (1917-2008): Clarke voorspelde verschillende technologische ontwikkelingen in zijn sciencefictionromans, zoals “2001: A Space Odyssey”, waar hij het concept van kunstmatige intelligentie en ruimtereizen verkende. hierna volgde ‘2010’ en nog vele andere boeken over dit thema.
Isaac Asimov (1920-1992): Asimov introduceerde de “Drie Wetten van de Robotica” in zijn verhalen, die een belangrijke rol spelen in discussies over kunstmatige intelligentie en ethiek.
De klassiekers uit het verleden. Maar dit rijtje kent natuurlijk iedereen. Laten we eens dichterbij huis, of deze tijd, blijven.
Auteurs – visionairs van nu:
Dichterbij deze tijd, vind ik héél veel auteurs visionairs. Ze hebben mooie ideeën over de toekomst en vaak erg realistisch. Ik noem graag:
Margaret Atwood (1939-): Atwood staat bekend om haar dystopische romans, zoals “The Handmaid’s Tale” en “Oryx and Crake”. In deze boeken onderzoekt ze thema’s als biotechnologie, ecologische rampen en totalitarisme.
Margaret Atwood wordt alom geprezen op deze website, en in mijn ogen, terecht. Haar roman ‘Oryx and Crake’ kun je nu heel actueel noemen als je kijkt naar schoonheids-operaties, experimenten met dieren-klonen en kweek-vlees. Het boek is in 2003 geschreven. Als het bij ons in de winkel ligt, tweedehands, of in het Engels, is het vaak zo verkocht. Ook de vervolgen hierop. Het is eigenlijk nog veel interessanter dan ‘Het verhaal van de dienstmaagd’ en ik kan het dan ook zeker aanraden.
Jennifer Egan (1962-) is een Amerikaanse schrijfster die bekend staat om haar inventieve en veelomvattende romans. ‘Het snoephuis’ is een toekomstvisie over het Internet. Nu nog toekomst, maar zal het straks alweer achterhaald zijn? Frappant detail: de uitvinder, is uiteindelijk degene die de stekker eruit trekt!
Jens Liljestrand is een Zweedse auteur en journalist, zijn boek: “Eens ging de zee hier tekeer” (in het Engels bekend als “Even if Everything Ends”), dat in het Nederlands is vertaald. Dit boek biedt een kritische en visionaire kijk op de toekomst, vooral in het licht van klimaatverandering. Akelig ‘realistisch’ allemaal, als je bedenkt hoe heet het nu is in delen van Europa…
Non-fictie boeken over de toekomst:
Kinderboeken met een toekomst-visie?
‘De waanzinnige boomhut-serie’ is erg leuk om voor te lezen en om met kinderen te praten over de toekomst.
Ook een erg leuk boek dat kinderen stimuleert om over de toekomst én hun eigen toekomst te denken:
Let op: er is een prentenboek (hierboven) en een boek voor iets oudere kinderen:
Alle boeken van André Kuiper zijn trouwens erg leuk. En altijd een succes als je een cadeautje wilt kopen!
Zo ziet je maar. Er zijn zó veel boekentips voor boeken met thema; de toekomst. Waar moet je zoeken in de winkel? Onder kinderboeken, romans, non-fictie, Science Fiction, Cli-fi, (dystopische-) thrillers en zelfs kookboeken!
Of vraag het even aan een medewerker. Tot ziens in de winkel!
Zomerlezen 2024: wat is het?
In juli en augustus geven we je iedere week op maandag leestips bij een thema. We doen dat niet alleen – deze bloggers doen ook allemaal mee. Volg ze dus voor nog veel meer boekentips.
- Emmy van Zon en Maan
- Katrien van Geen leven zonder boeken
- Kim van Kim leeft
- Marijke van Ontdekt de wereld