Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Dystopisch en angstaanjagend

Het door Ray Bradbury geschreven boek staat bekend als een klassieker, een ware must-read. Hoe ziet de wereld er namelijk uit als boeken verbannen zijn en ideeën en verbeelding taboe zijn?

Fahrenheit 451 gaat over Guy Montag, een brandweerman wiens doel het is om boeken te verbranden. Montag leeft in een wereld waarin brand niet meer gesticht wordt door de ‘gewone’ mens, maar door de brandweermannen zelf. Men gelooft dat niemand gelukkig kan zijn met boeken. Mensen gaan te veel nadenken, te veel bedenken en dit levert alleen maar conflicten op.

“If you don’t want a man unhappy politically, don’t give him two sides to a question to worry him; give him one. Better yet, give him none.”

Het kan ook anders

Op een dag ontmoet hij zijn buurmeisje, Clarissa. Zij is anders dan de rest van de wereld. Ze houdt ervan om in de regen te lopen, ze denkt na en ze praat over alles. In het begin is het voor Montag nogal onwennig, maar toch laat hij zich beïnvloeden door haar manier van leven. Misschien is hij zelf toch niet zo gelukkig?

“And for the first time I realized that a man was behind each one of the books.”

Genoeg is genoeg

Clarissa verdwijnt abrupt uit Montags dagelijkse routine. Hierdoor begint hij steeds meer na te denken over wat hij nu eigenlijk doet en wil doen. Wanneer hij weer een huis in brand moet steken, gebeurt er iets wonderlijks en staat zijn wereld op de kop. Hij moet tegen de anti-boeken-ideologie vechten, maar hij weet niet hoe. Hij besluit om contact op te nemen met Faber, een oudere man die hij een keer in het park heeft ontmoet. Maar Montags innerlijke strijd maakt het niet makkelijker…

Interpretatie

Als boekenliefhebber is er niets ergers dan het verbranden van boeken en het verbannen van alle ideeën, avonturen en wetenschap die de boeken weergeven. Daarom grijpt het boek van Bradbury veel mensen aan. Het geeft ons een blik op een wereld die we hopen nooit te zullen meemaken. Het is een combinatie tussen technologische vooruitgangen en censuur. In mijn ogen een gevaarlijke combinatie.

Bradbury’s stijl

Met ingehouden adem heb ik dit boek gelezen. Door mijn hoofd spookte vaak de vraag ‘waarom zou men dit doen’. Helaas zijn boekverbrandingen niet verzonnen en zijn er daadwerkelijk mensen die dit hebben gedaan. Bradbury heeft hier ook zijn inspiratie uitgehaald.

Het boek leest makkelijk weg met mooie verwoordingen hier en daar. Het enige wat voor mij persoonlijk minder was: hij herhaalde vaak een woord of een zin. Voor mij haal je dan het ritme uit het boek en dat is zonde.

De ware betekenis achter Fahrenheit 451

Bradbury heeft later toegegeven dat Fahrenheit 451 niet zozeer gaat om het censureren, maar dat de televisie de interesse in lezen (met name literatuur) verwoest. Ook gaat het niet om een overheid die niet goed functioneert en haar burgers allerlei wetten oplegt, nee, de burgers doen het zelf. Zij zijn immers degene die gestopt zijn met lezen. Zo zie je maar dat iedereen elk boek anders interpreteert.

Fahrenheit 451 is een must-read als je houdt van klassiekers en met name van dystopische werelden.



Deze recensie is ook verschenen op gelezen.online