Lord of the Flies – William Golding

In Lord of the Flies belandt een groep jongens op een onbewoond eiland. Zonder volwassenen moeten zij proberen te overleven. Hoe weet je wat goede en foute keuzes zijn als niemand de regels kent?

Het verhaal begint met twee jongens, Ralph en ‘Piggy’, die zich realiseren dat ze er alleen voor staan na een vliegtuigongeluk. Wanneer Ralph een schelp vindt en daarop blaast, verschijnen er meer jongens aan hun zijde. Eén van hen is Jack: het hoofd van het koor waar zij allemaal toe behoren. Hij is daardoor op dit eiland eigenlijk ook hun leider. Na een stemronde kiest iedereen echter toch voor Ralph als nieuwe leider, hij heeft immers iedereen bij elkaar gebracht. 

“After all, we’re not savages. We’re English; and the English are the best at everything. So we’ve got to do the right things.”

Ralph vs Jack

In het begin lijkt alles onschuldig. De jongens willen geen ruzie maken om vuur maken. De kleintjes willen lekker spelen. Er komt heus wel iemand om ze te redden. Toch weet je dat er problemen komen wanneer je twee verschillende jongens tegenover elkaar zet. Aan de ene kant is er de denker, Ralph (met Piggy aan zijn zijde), en anderzijds heb je de jager, Jack. Voor beiden bestaat er een ander antwoord op de vraag wat zij het belangrijkste vinden wanneer je je op een onbewoond eiland bevindt. Zorgen dat er constant vuur en dus rook is, zodat je uiteindelijk gered kan worden? Of jagen op varkens zodat je niet omkomt van de honger?

“As if it wasn’t a good island.”

Keuzes moet je maken

Ondanks dat de jongens zo jong zijn, moet ieder voor zich toch een keuze maken. Het is niet meer een kwestie van goed en kwaad, maar een kwestie van overleven. Of kan je toch nog een goed persoon blijven, zelfs wanneer je je best doet om te overleven? Ik denk zelf dat Piggy de juiste intentie heeft en de beste keuzes wil maken, niet Ralph of Jack.

“Maybe there is a beast… maybe it’s only us.”

Het monster

Maar zelfs Piggy kan niet vechten tegen het monster. De littluns (kleintjes) weten zeker dat iets engs en gevaarlijks op het eiland rondkruipt. Steeds meer verhalen doen de ronde en zelfs de biguns beginnen het te geloven. Als iedereen het erover heeft, dan moet het wel waar zijn. Of toch niet?

Psychologisch vs symbolisch

In zijn boek analyseert Golding het menselijk gedrag. Hoe reageren kinderen wanneer ze helemaal alleen op een onbewoond eiland belanden? Vaak vragen de kinderen zich af wat volwassenen zouden doen. Maar is dat wel altijd verstandig?

Veel mensen zien er symbolen in en het beste voorbeeld is de daadwerkelijke Lord of the Flies. Zelf ben ik niet in een ster in het (over)analyseren van alle symbolen. Ik houd meer van het psychologische aspect: hoe gedraag je je in het leven? Welke keuzes maak je als jij in een extreme situatie terechtkomt? Hoe kan het dat mensen onder bepaalde omstandigheden totaal anders reageren dan ze normaal zouden doen? Daarom vond ik dit een heel interessant verhaal om te lezen. Het verhaal is goed en geloofwaardig geschreven en neemt je ook nog eens mee op een psychologische ontdekkingstocht.

Lees je graag een boek met een psychologisch aspect en waarin de mensheid centraal staat? Dan is de klassieker Lord of the Flies ook wat voor jou!



Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *