Voices of Fashion

‘Voices of Fashion’ is uitgegeven door Waanders Uitgevers Zwolle, naar aanleiding van een expositie in Centraal Museum te Utrecht. (feb-mei 2021). Je kunt het in één zin samenvatten als: Een krachtige reflectie op mode en kolonialisme.

Voices of Fashion

‘Voices of Fashion’ is een boek dat de modewereld onder de loep neemt en de diepgewortelde problemen van kolonialisme en witte dominantie in deze industrie blootlegt. Het is een noodzakelijke en inzichtelijke verkenning van de ‘witte blik’ waarmee mode decennialang is gepresenteerd, gedragen en verzameld. Het boek biedt een platform voor de stemmen die te lang zijn onderdrukt en genegeerd in de modewereld.

Het boek is Engelstalig en Nederlandstalig, naast elkaar, per pagina. Dit maakt het prettig om te lezen.

Koffietafelboek

Het boek is groot, typisch een mode- koffietafelboek, en heeft een opengebonden rug. hierdoor lijkt het een documentatie-map, zoals je het misschien ook kunt zien. De informatie-waarde is groot, evenals de visuele waarde. Het boek bevat vele extravagante modefoto’s die pagina-groot zijn. Een echt mooi koffietafelboek, alhoewel het papier niet ‘glossy’ is.

Auteur en bijdragers

De auteur en de bijdragers van dit boek hebben jarenlang onderzoek verricht, waarbij ze zich hebben laten leiden door personen van verschillende rassen en kleuren. Hierdoor wordt duidelijk dat de schaduw van het koloniale verleden nog steeds over de hedendaagse modesystemen hangt. ‘Voices of Fashion’ brengt de weinig gehoorde verhalen tot leven door persoonlijke bijdragen van ontwerpers, kunstenaars en modellen uit zowel binnen- als buitenland.

Het boek biedt een schat aan interviews, verhalen en uniek beeldmateriaal dat de inspirerende en toonaangevende figuren uit de modewereld toont. Het benadrukt de kracht van diversiteit en inclusiviteit in een industrie die historisch gezien gedomineerd werd door een homogene groep.

‘Voices of Fashion’ onderstreept de noodzaak om de schijnwerpers te richten op degenen die zijn ondervertegenwoordigd en ondergewaardeerd.

Een uitspraak die herhaaldelijk in het boek wordt gedaan, is dat “Black people de ‘Curators of Cool’ zijn.” Dit boek onderstreept echter dat deze cruciale rol niet altijd wordt erkend of gewaardeerd in de modewereld. Deze tekortkomingen zijn diep geworteld in machtsstructuren en een beladen historie.

‘Voices of Fashion’ is niet alleen een viering van black beauty, talent en cultuur, maar ook een oproep tot reflectie. Het daagt de lezers uit om na te denken over de geschiedenis en moedigt erkenning en waardering aan voor modellen en ontwerpers van kleur. Dit boek is een krachtig statement en een essentiële toevoeging aan de dialoog over diversiteit, representatie en rechtvaardigheid in de mode.

Aanrader?

‘Voices of Fashion’ is een boek dat iedereen zou moeten lezen, of je nu een mode-enthousiast bent of gewoon geïnteresseerd bent in sociale rechtvaardigheid. Het is een mooi boek dat aantoont dat er nog veel werk te verrichten is om de mode-industrie écht inclusief en gelijkwaardig te maken.