Het Zustertapijt – Eeuwig zingen de bossen
‘Het Zustertapijt’ is geschreven door de Noorse schrijver Lars Mytting en vertaald door Paula Stevens. Het boek is in 2022 uitgegeven door Atlas Contact en het tweede deel van de ‘De Zusterklokken’ trilogie dat zich afspeelt op het Noorse platteland aan het begin van de twintigste eeuw.
De Zusterklokken
Ik heb deel 1 ‘De Zusterklokken’ niet gelezen. Dit was geen enkel probleem want je kunt de delen ook los van elkaar lezen. In ‘Het Zustertapijt’ ben ik geen zaken tegengekomen die moeilijk waren te begrijpen omdat ik deel 1 niet kende.
Toch zal ik dit nu zeker nog gaan doen want ‘Het Zustertapijt’ is een prachtige roman; eentje waarvan je het jammer vind als het boek uit is. Maar een trilogie is geen trilogie zonder een derde deel, dus ik wacht ook in spanning af op deel 3!
Lars Mytting
De Noorse schrijver Lars Mytting (1968) is een van de meest succesvolle Scandinavische auteurs. Zijn boek over houthakken, ‘De man en het hout’, verscheen in Noorwegen in 2011 en werd een internationale bestseller.
In Nederland zijn er meer dan 55.000 exemplaren verkocht; iedereen aan het houthakken! In 2019 verscheen ‘De Zusterklokken’, deel 1 en deel 2, ‘Het Zustertapijt’ verscheen in 2022.
Jehans, de zoon van Astrid Hekne
De eerste hoofdstukken zijn misschien niet zo eenvoudig om te lezen. Ze staat los van elkaar en ik dacht dan ook in eerste instantie dat het eerder een soort verhalenbundel was. Maar dit is gelukkig geen groot euvel en iets verderop in het boek zul je alle personages kennen en ook hun onderlinge relatie met elkaar.
Jehans, een stoere arbeider, dominee Schweigaard, een akelige grootgrondbezitter (de baas van het hele dorp) en een Engelse jager spelen de hoofdrol. Maar voor het zover is opent het boek prachtig met een verhaal over een Siamese tweeling die samen een tapijt weven welke jaren later van grote waarde voor het dorp blijkt te zijn. Het tapijt bevat een voorspelling en dominee Schweigaard is de enige die hier achter komt.
Het Zustertapijt
Jehans ontmoet op een van zijn wandeltochten door de bergen, een Engelse jager waarmee hij een sterke verbondenheid voelt. Langzaam maar zeker valt het kwartje bij de dominee en bij Jehans dat deze jongeman weleens zijn tweelingbroer kon zijn die destijds is weggegeven door zijn moeder. Dit is een verhaallijn dat een vervolg is van deel 1, maar zoals gezegd, het boek kun je ook prima lezen als een opzichzelfstaande roman.
Het verhaal heeft een prachtige opbouw en is een logisch geheel. Wat echter het mooiste van dit boek is, is de mythische sfeer van het dorp Butangen, de bergen, de bossen en de levens van de mensen in die tijd. Het is literatuur zoals literatuur behoort te zijn: ontzettend mooi en sfeervol geschreven met een verhaal dat je nog lang zal herinneren.
Eeuwig zingen de bossen:
Het boek deed me sterk denken aan een boek dat ik als tiener las: ‘Eeuwig zingen de bossen’, van Trygve Gulbranssen. Het was in de jaren tachtig razend populair en geloof me: als je in dit boek las, kon je de bossen horen zingen.
‘Eewig zingen de bossen’ was het eerste deel van zijn trilogie “Het Geslacht Bjørndal,” die verder bestaat uit de boeken “De Jeugd van Erik” en “De Kinderen van het Geslacht Bjørndal.” Dit epische werk beschrijft het leven van de Bjørndal-familie, voornamelijk gevestigd op een boerderij in Noorwegen, en volgt hen door verschillende generaties. Het boek werd vaak geprezen vanwege de rijke beschrijvingen van de natuur en de personages, evenals de diepgaande exploratie van familierelaties en Noorse plattelandslevens.
Net als ‘Het Zustertapijt’! Beiden juweeltjes!