Koffietafelboeken voor de heb

Koffietafelboeken zijn van die grote joekels die vooral voor de sier op een tafel liggen. Niet om in te lezen, want er valt doorgaans weinig te lezen. De inhoud is er vooral om visueel van te genieten. Én om te laten zien dat je stijl hebt, toch?

Wat zijn koffietafelboeken?

Voor wie de term niet kent: koffietafelboeken zijn van die grote, luxe boeken met prachtige foto’s, illustraties en informatieve teksten over onderwerpen zoals kunst, architectuur, mode, reizen, eten en drinken. Ze zijn bedoeld om op een salontafel, bijzettafel of ander prominent plekje in huis neer te leggen. Het liefst open, op zo’n mooie standaard, zodat de betreffende pagina ook nog eens bij de kleur van de rest van het interieur past! Koffietafelboeken zijn dus vaak vooral decoratief bedoeld en om een beetje op te scheppen dat je ze hebt.

Voor de heb!

De prijs van koffietafelboeken is vaak erg hoog vanwege de hoge productiekosten en het gebruik van hoogwaardige materialen zoals dik papier, luxe bindingen en hoge kwaliteit prints. Bovendien zijn ze vaak beperkt in oplage en kunnen ze als kunstobjecten worden beschouwd. Maar jíj hèbt ze toch maar even en daaruit kunnen anderen concluderen dat je smaak hebt… én geld!

Portfolio-presentatie

Voor kunstenaars en fotografen: het kan de moeite waard zijn om te investeren in een koffietafelboek om je werk of portfolio te presenteren. Een verzameling van jouw beste werk en voor de lezer om van te genieten. Als ik een fotograaf was, dan wist ik het wel. Liever in een oud stuk schroot rijden, maar dan wel een luxe koffietafelboek op je naam!

Slechts enkelen kunnen deze droom echt waarmaken. Dit zijn vaak de internationale top-fotografen waar de uitgevers wel koffie in zien, uhhh… brood. Denk maar aan de fotograaf Helmut Newton. Zijn koffietafelboeken zijn inmiddels goud waard.

Ooit was ik bij een fotograaf, die zijn boek had liggen. Uitsluitend met handschoentjes aan en in een stevige positie op de bank, mocht ik het boek bekijken. Maar erg blij was hij niet met mijn enthousiasme want hij vond het na een paar pagina’s wel welletjes, pakte het boek voorzichtig van me af, waarna het weer verdween op de grote standaard. Ik weet zeker dat hij ná mijn bezoek aan zijn studio het boek in een kluis opborg met een beugelslot er nog eens extra omheen.

Chique en poepie-duur!

Enkele van de duurste en meest beroemde koffietafelboeken zijn onder meer “Helmut Newton: SUMO”, “The Art of the Automobile” en “The World of Ornament” . Deze boeken zijn niet alleen waardevol vanwege hun inhoud, maar ook vanwege hun beperkte oplage en bijzondere uitvoering. Iets meer dan hebbedingetjes dus. Meer collectors items en méga investeringen! Overigens kunnen koffietafelboeken ook prijzen hebben die wat minder exorbitant zijn. Prijzen vanaf 29,95 euro, of als je geluk hebt, nog minder.

Onlangs kwam er een nieuw koffietafelboek uit van Dick Bruna en zijn Nijntje. Het boek weegt 15 kilo en kost bijna 3000 euro. Echt waar. En leg dan een kind maar eens uit dat ie er toch echt met zijn pootjes van af moet blijven…

Say Yesssss to the book!

Koffietafelboeken worden voornamelijk gekocht door mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, design, mode, architectuur, reizen, eten en drinken. En wie is dat nou niet? Ze worden ook vaak gegeven als (huwelijks-)geschenk of als investering! Wie weet wordt het boek nóg meer waard. Alhoewel mij dat in het geval van Nijntje, dat vaak op jeugdsentiment is gebaseerd, sterk lijkt. Maar je weet maar nooit!

Kopje koffie erbij?

De mening van lezers over koffietafelboeken varieert, maar over het algemeen worden ze gewaardeerd om hun esthetische waarde. Pure luxe dus. Maar wat kan je er verder mee, dan er af en toe, met handschoentjes aan, in bladeren?

Ooit had ik een paar koffietafelboeken keurig op een rijtje op de tafel in het midden van de woonkamer liggen. Stijlvol op kleur en grootte gerangschikt. Totdat we niet meer met zijn tweeën waren maar met een gezin. De boeken verhuisden al snel naar de allerhoogste plank in de boekenkast waar ze nog steeds liggen stof te vangen. Ik vraag me af of ze ooit weer decoratief op de tafel zullen liggen en of ze inmiddels meer waard zijn geworden. Wie weet….

ps. Mocht je een van deze boeken aanschaffen via deze linken, dan krijgen wij 2% affiliatie en dan kan ik alleen maar zeggen, namens het hele team: Dank je wel! En veel plezier met het boek uiteraard! :>)