ANWB Bomengids
Ik hou van grote majestueuze bomen, ik hou van kleine boompjes, ik hou van gesnoeide bomen, ik hou van grillige bomen die groeien zoals zij zelf willen, ik hou van versierde kerstbomen en van mediterrane bomen. Ik hou van 600 soorten bomen!
Bomengids: mijn gids!
Er staan namelijk maar liefst 600 verschillende bomen en struiken beschreven in de nieuwe ANWB gids van Joachim Mayer en Heinz-Werner Schwegler.
Een mooie gids in A5 formaat gemaakt voor in de boekenkast of om mee te nemen als je aan de wandel gaat. Handzaam, kleurrijk en gemaakt van papier dat wel tegen een stootje kan. Er staan enorm veel kleurenfoto’s in met informatie per boom qua naam, Latijnse naam, familienaam, hoogte, bloeitijd, kenmerken, voorkomen en leuke wetenswaardigheden. Bij sommige bomen staat een symbooltje van een schedel. Pas op: giftig dus!
Ken uw klassiekers
De gids is met kleuren ingedeeld op soorten bomen. Loofbomen, naaldbomen, struiken, klim- en kruipstruiken. Met een beetje basiskennis door de biologielessen van vroeger op school of door de opvoeding van je ouders, ken je natuurlijk wel het verschil tussen een eik en een berk. Of weet je dat je tamme kastanjes kan eten en wilde kastanjes alleen geschikt zijn om poppetjes met lucifers van te maken.
Vaststellen welke soort boom of struik je ziet
Maar wat als je onderweg een prachtige boom tegenkomt en je afvraagt hoe deze boom heet? Of misschien wil je weten of de boom wel oorspronkelijk uit het gebied komt waar hij staat.
Of zie je bijvoorbeeld een prachtige struik met besjes die je roept: “Pluk mij, verwerk mij in een bessenvlaai en geniet van mij!” Op zo’n moment is het wel handig om de boom of struik te kunnen determineren. Je koffiebezoek gillend van de buikkrampen laten afvoeren door een ambulance is niet handig voor de vriendschap op lange termijn.
Determineren valt te leren
Deze bomengids is bij uitstek geschikt om bomen en struiken te determineren. Determineren is niets anders dan aan de hand van bepaalde kenmerken erachter komen welke soort boom of struik je zoekt. Je kan een boom altijd determineren naar aanleiding van het blad. Is de bladvorm gaaf en rond, gelobd, gezaagd, groeit het samengesteld met andere blaadjes of zijn het naalden? Vaak kom je al heel eenvoudig met 2 of drie stappen bij de boom uit die je bedoelt.
Maar determineren kan ook door middel van de winterknoppen, zaden en vruchten of de schors. Het laatste deel van de gids zorgt voor duidelijke en uitgebreide uitleg door middel van makkelijke, herkenbare foto’s en een uitklapblad aan de voorzijde van de gids.
Extra waarschuwing
Het uitklapblad aan de achterzijde is speciaal voor de herkenning van giftige bomen en struiken. Ik ben dus kennelijk niet de enige die af en toe belangrijk advies nodig heeft ten aanzien van de ingrediënten van een lekkere bessenvlaai.
“De handigste gids voor bos, tuin en park”
De ANWB Bomengids claimt de handigste gids te zijn en ik ben het ermee eens. Dit boekje is een must-have voor liefhebbers van natuur en alles wat groen is. En mocht je niet van bomen houden (bestaat dat?) dan ga je vanzelf wel van bomen houden.
Kijk maar eens naar die mooie Winterlinde op pagina 127. Is die niet prachtig? Wist je trouwens dat een Zomerlinde wel duizend jaar oud kan worden? En dat een Venijnboom (Taxus), die in vele voortuintjes staat, zo giftig is dat het eten van enkele zaden al kan leiden tot de dood door een hartstilstand? Of dat een treurwilg helemaal geen treurwilg heet maar een “Schietwilg” ?
Zo kan ik nog wel even doorgaan, want ik hou zo van bomen.