Wie heeft er wel een boek bij zich?

‘Wie heeft er wel een boek bij zich’ is een verzameling columns geschreven door de cabaretier Johan Goossens. Hierin vertelt hij op een humoristische wijze over zijn werk als docent Nederlands op een ROC in Amsterdam.

‘Heb je ervaring?’ vraagt de manager. ‘Nee.’ ‘Een diploma?’ ‘Nee.’ ‘Aangenomen, je kunt morgen beginnen. Je hebt dertien klassen.’

Achterflap tekst boekje

Columns als zoete broodjes

Het boekje wordt gepresenteerd in de vorm van columns. Dit zijn allemaal korte verhaaltjes die je het beste in chronologische volgorde kunt lezen. De columns zijn al eerder gepubliceerd in Het Parool.

Het zijn korte columns, hooguit anderhalve pagina met veel witregels. Het boekje leest als een sneltrein. Waar lees je een boek? Nou, op de w.c. dus want daar lag dit boekje een paar dagen. En als het dan van die columns zijn die erin gaan als zoete broodjes, dan begrijp je wel dat het hele gezin er over sprak.

Docent Nederlands

Johan maakt van alles mee voor de klas en heeft het niet bepaald gemakkelijk. Zijn klassen bestaan voornamelijk uit MBO-niveau 2 en die nemen het niet zo nauw met regeltjes. Johan kan schreeuwen wat hij wil; “Wat een beest”, lachen ze hem dan uit. Hij zal het echter moeten hebben van tact, vriendelijkheid en de leerlingen motiveren op de inhoud van de lesstof. Dat de leerlingen met enige regelmaat de les overnemen is ook een feit. Johan gaat er gelukkig relaxed mee om.

Op een bloedhete dag, vlak voor de zomervakantie, besluit hij zijn leerlingen te trakteren op waterijsjes die ze in een lokale winkel gaan kopen. Met deze stunt is hij ineens ‘focking cool’ maar hij moet wel weer oppassen dat hij niet té vriendschappelijk met zijn leerlingen omgaat.

Smoesjes, leugens en geheimen

Af en toe heb je als lezer het namelijk echt met hem te doen. Er zijn leerlingen die hem álles vertellen. Ook (privé-)geheimen die je liever niet wilt weten als leraar. En er zijn leerlingen die liegen alsof het gedrukt staat. Zoals bijvoorbeeld dodelijke ziektes verzinnen en vervolgens in koffieshops worden gesignaleerd door medeleerlingen. Of wat dacht je van die ouders die een regelrechte bedreiging vormen tijdens de oudergesprekken? En dan heeft Johan óók nog eens te maken met culturen waarbij het normaal is dat jonge meisjes zomaar ineens richting het buitenland verdwijnen om te worden uitgehuwelijkt.

Rug rechthouden

Johan overleeft het allemaal maar breekt wel door privé-omstandigheden. Zijn partner heeft het uitgemaakt en hij kan het niet loslaten. Gelukkig zijn er vriendelijke collega’s die hem opvangen en het hem iets gemakkelijker maken.

Al met al is zijn leven als docent Nederlands (en af en toe in de avonduren een cabaret-uitvoering elders in het land) niet gemakkelijk maar hij houdt zijn rug recht.

Respect

Na het lezen van dit boekje heb ik ABSOLUUT nóg meer respect gekregen voor leraren als Johan en in het algemeen. Ga er maar aanstaan, het is geen gemakkelijke klus om leerlingen in deze tijden te motiveren om hun mobiel eens even vijf minuten weg te leggen. Of om hen door een schooljaar heen te sleuren en te voorkomen dat ze niet halverwege afhaken.

Nancy is vorige week weggestuurd bij haar stage na de zoveelste ruzie met haar begeleider. Dat is ook iets van deze generatie: ze dulden geen autoriteit. Vraag ze te bot om een vloer te vegen en je hebt ruzie.

citaat boekje

Eye-opener

Ik kan iedereen dit boekje aanraden. Vooral als je nog van de generatie bent die zonder mobiel is opgegroeid en leraren niét bij hun voornaam kende of aansprak. Het boekje is niet negatief en schetst geen oordeel over het veranderde onderwijs, de multi-culturele samenleving of de mondigheid van leerlingen. Het is wat het is. Maar docenten verdienen absoluut meer respect want als er één beroepsgroep flexibel met veranderingen van de tijdsgeest moet omgaan, dan zijn dit leraren en docenten!

Johan Goossens was winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival en debuteerde daarna met zijn cabaretvoorstelling A-Boom!. Zijn show Leer mij de mensen kennen waarin hij ook vertelt over zijn ervaringen als leraar op een ROC, werd genomineerd voor de Neerlands Hoop-prijs voor het meest veelbelovende cabarettalent, de opvolger Daglicht wordt bejubeld door pers en publiek.

Achterflap tekst boekje