Wat is Weird Fiction?

‘Weird Fiction’ is een vrij onbekend genre in de boeken- en filmwereld. Is het Science Fiction of meer Cli-Fi? Kan het ook een gewoon ‘gekke’ roman zijn? Of een thriller met een zelf-in-te-vullen plot? Of.. of… lekker onduidelijk dus. En dat is het maar net!

Weird Fiction – ene onbekend genre

Weird Fiction is misschien wel het meest uitdagende genre dat je je kunt voorstellen! Het klinkt misschien vreemd (het zit tenslotte in de naam), maar Weird Fiction is ‘gewoon’ het genre waar verhalen vol mysterie, angst en verwondering samenkomen – allemaal met een dikke vleug paranormaal, science fiction en onbekend. Denk aan een mix van horror, fantasy en sciencefiction, maar dan met een twist. Het is alsof je een verhaal instapt waarin niks gaat zoals je verwacht!

Wat maakt Weird Fiction zo bijzonder?

Waar horror gaat over griezels en spoken, en fantasy over helden en epische avonturen, draait Weird Fiction om het vreemde en het onverklaarbare. Het is een genre dat je niet alleen bang maakt, maar je ook laat nadenken. Waarom? Omdat het een wereld schept waar de normale regels gewoon niet gelden. En ja, dat kan heel spannend zijn!

Weird fiction voelt soms aan als een droom (of vaker: een nachtmerrie) waar je niet uit kunt ontsnappen, en het belangrijkste ingrediënt? De sfeer. Het gaat om het creëren van een gevoel dat je even aan alles laat twijfelen. Verhalen in Weird Fiction laten je vaak nadenken over grote vragen, zoals: “Wat als er dingen zijn die we écht niet kunnen begrijpen?” Het draait om het onbekende en ongrijpbare, en dat maakt het een unieke ervaring.

Magisch realisme

Het genre ‘Magisch realisme’ komt misschien in de buurt van Weird Fiction, maar toch is het anders. Weird fiction en magisch realisme lijken op het eerste gezicht op elkaar, omdat ze beide elementen van het bovennatuurlijke bevatten binnen een realistische setting. Maar hun aanpak en effect zijn heel verschillend.

In Weird Fiction ligt de nadruk op het onbegrijpelijke en vaak dreigende onbekende. Het bovennatuurlijke is in dit genre vreemd, verontrustend en soms ronduit angstaanjagend. Denk aan de verhalen van H.P. Lovecraft, waarin het universum wordt bevolkt door ongrijpbare, kosmische krachten die veel groter zijn dan de mens en waar we simpelweg geen vat op kunnen krijgen. Weird Fiction roept gevoelens op van beklemming en vervreemding: de personages worden vaak geconfronteerd met onverklaarbare fenomenen die hen aan het twijfelen brengen over hun werkelijkheid en die hen het gevoel geven dat de wereld om hen heen fundamenteel onbegrijpelijk is. Het doel van Weird Fiction is om je te laten voelen dat er krachten en mysteries zijn die de menselijke geest te boven gaan.

Weird Fiction versus Magisch Realisme

Magisch realisme daarentegen benadert het bovennatuurlijke heel anders. Hierin worden magische elementen naadloos verweven met het alledaagse leven en worden ze door de personages als normaal beschouwd. Het wonderbaarlijke wordt niet als bedreigend gezien, maar juist als een integraal onderdeel van hun werkelijkheid, vaak geworteld in hun cultuur en wereldbeeld. In magisch realistische werken, zoals de romans van Gabriel García Márquez, krijgen gewone gebeurtenissen een bijna sprookjesachtige glans, waarbij magische voorvallen vanzelfsprekend zijn en geen extra uitleg nodig hebben. De magie zit in het alledaagse en symboliseert vaak iets diepers – het kan een manier zijn om trauma, herinneringen of de geschiedenis van een gemeenschap te verwerken. Het doel is hier niet om angst op te wekken, maar eerder om de realiteit te verrijken en te tonen hoe de grens tussen het werkelijke en het wonderbaarlijke dun kan zijn.

De sfeer in beide genres is dan ook heel verschillend: waar Weird Fiction vooral speelt met angst en ontzag voor het onbekende, ademt magisch realisme een dromerige, bijna poëtische rust, waarin het wonderbaarlijke gewoon onderdeel is van het leven. Terwijl de personages in Weird Fiction vaak gek worden van het onbegrijpelijke, accepteren de personages in magisch realisme de magie om hen heen zonder verbazing. Magisch realisme zoekt niet het griezelige op, maar verrijkt het alledaagse, terwijl Weird Fiction juist de grenzen van het realistische opzoekt om ons te confronteren met wat we niet kunnen bevatten.

De grote namen in Weird Fiction

Dit genre begon echt te leven in de vroege 20e eeuw, vooral door schrijvers zoals H.P. Lovecraft. Naast Lovecraft zijn er nog andere grote namen zoals Algernon Blackwood en Arthur Machen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het genre.

Margaret Atwood met de trilogie ‘Oryx & Crake’, ‘The Year of the Flood’ en ‘Maddaddam’valt mijn inziens ook onder dit genre.

Bringing together Oryx and Crake and The Year of the Flood, this thrilling conclusion to Margaret Atwood’s speculative fiction trilogy points toward the ultimate endurance of community, and love.

Waarom zou je Weird Fiction lezen?

Als je zin hebt in een verhaal dat nét wat anders is en je aan het denken zet over de grenzen van het bekende, dan is Weird Fiction absoluut iets voor jou.

Het voelt alsof je een andere dimensie instapt: De verhalen brengen je naar plekken en werelden die net wat anders zijn dan je gewend bent.

Je raakt betoverd door het mysterie: Elk verhaal zit vol raadsels en dingen die nét niet verklaard kunnen worden, en dat maakt het lezen ontzettend boeiend. Je blijft met vragen en soms zelfs verwarring achter. Dàt zet je zelf aan het denken!

Het gaat dieper dan horror: De angst in Weird Fiction gaat vaak over het onbekende en de vraag “Wat als?” Het is dus meer dan een enge schrikmomenten; het daagt je echt uit. Heksen, spinnen, Halloween en pompoenen… tja. Weird Fiction kruipt meer onder je huid omdat het zo onvoorspelbaar en onduidelijk is.

Let op: een recensie over het boek ‘Indigo’ van Stijn Moreels volgt spoedig. Weird Fiction pur sang!