Wat is een anti-western?
Cormac McCarthy is overleden. Hij was een schrijver die bekend werd door zijn boek “Meridiaan van bloed”. Dit boek gaat over het Wilde Westen. Het laat echter een totaal andere geschiedenis zien dan die van de huifkarren, cowboys en klapdeurtjes in saloons, namelijk de bloederige geschiedenis van de genocide op de indianen in Amerika. Een anti-western dus…
Wat is een anti-western?
Een anti-westernroman is een literair genre dat zich richt op het bekritiseren of ondermijnen van de traditionele waarden en idealen die geassocieerd worden met het Amerikaanse westerngenre. Terwijl het westerngenre vaak verhalen vertelt over de pionierstijd in het westen van de Verenigde Staten, met heldhaftige cowboys, avontuurlijke ontdekkingen, is een anti-westernroman een meer kritische kijk op het Wilde Westen.
Helden én losers
In een anti-westernroman zijn de personages en gebeurtenissen in het Wilde Westen vaker gewelddadig, corrupt en/of hypocriet. Het zijn anti-helden of gewone mensen die worstelen met het zware leven. Deze romans stellen vaak vragen bij de stereotypen en romantische idealen van het westerngenre en tonen de duistere kanten van de westerse expansie, zoals kolonialisme, racisme en de genocide op de indianen.
Bekende auteurs
Een bekend voorbeeld van een anti-westernroman is “Blood Meridian” (1985) van Cormac McCarthy, waarin geweld, wreedheid en het duistere van de mens de centrale thema’s zijn. Andere auteurs die bekend staan om hun anti-westernwerken zijn bijvoorbeeld Thomas Berger, Dorothy M. Johnson en Larry McMurtry.
Butcher’s crossing
“Butcher’s Crossing” (1960) van John Williams is ook een belangrijk voorbeeld van een anti-westernroman. Het boek volgt de reis van een jonge man genaamd Will Andrews, die besluit zijn normale leven achter zich te laten en naar het ruige Westen te trekken. In plaats van de gebruikelijke romantische verbeelding van het Wilde Westen, confronteert Williams de lezer met de harde werkelijkheid van het westers pioniersleven.
In “Butcher’s Crossing” lezen we ook over de duistere kant van de mens: de vernietiging van de natuur (= de afslachting van de bizons), de hebzucht van de mens en de illusie van vooruitgang. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1870 en volgt een groep jagers die naar het afgelegen stadje Butcher’s Crossing reizen om een kudde bizons te doden en hun huiden te verhandelen.
Anti-western films en/of verfilmingen
Net als bij anti-westernromans, zijn anti-westernfilms het tegenovergestelde van het ideaalbeeld van het Wilde Westen. De films presenteren vaak een meer kritische en realistische kijk op het de geschiedenis.
Een paar voorbeelden van anti-westernfilms:
“Unforgiven” (1992) – Geregisseerd door Clint Eastwood, is deze film een deconstructie van de traditionele westernheld. Het volgt het verhaal van een oude, uitgebluste premiejager die nog één keer in actie komt. De film onderzoekt de gevolgen van geweld en de twijfelachtige aard van gerechtigheid.
“Dead Man” (1995) – Geregisseerd door Jim Jarmusch, is deze film een poëtische en filosofische anti-western. Het volgt het verhaal van een man genaamd William Blake (gespeeld door Johnny Depp), die betrokken raakt bij geweld en spirituele zoektocht in het wilde Westen.
“The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (2007) – Deze film, geregisseerd door Andrew Dominik, biedt een complex portret van de beruchte outlaw Jesse James en zijn moordenaar Robert Ford. Het onderzoekt thema’s van heldendom, obsessie en de ambiguïteit van de Amerikaanse geschiedenis.
“All the pretty horse” (2000) by Billy Bob Thornton verfilming van het boek All the pretty horse door Cormac Mccarthy. Lees hier alles over in deze blog.
Deze films zijn slechts enkele voorbeelden. Er zijn er natuurlijk nog veel meer want het thema is populair.
Aanraders?
Ben je geïnteresseerd in het verkennen van alternatieve perspectieven (anti-) op bekende genres dan is een anti-western een interessant boek (of film). Dáággg romanistisch beeld, Hallo realisme.
Ken jij nog een paar boeken of films die in dit rijtje thuis horen? We horen het graag.