Van de zevende hemel naar de hel en terug

Volgens sommige is verliefd zijn een van de mooiste dingen in het leven. Maar wat als je verliefd wordt op iemand en je weet dat je nooit samen kunt zijn? In ‘Hij, ik en het beest’ van L. Marlaux staan Elize, haar liefde voor Robin en het angstaanjagende beest schizofrenie centraal.

Wanneer Elize Robin ontmoet, staat haar leven op z’n kop. De passie springt ervan af. Het is te mooi om waar te zijn, de liefde die ze voor elkaar voelen. En dat is het ook. Te mooi, te goed, te puur. Als Elize een klein wonder heeft groeien in haar buik, komt het beest tevoorschijn. De mooie, lieve en grappige man heeft plaatsgemaakt voor een angstige, kwade en onvoorspelbare man.

Je wordt iedere morgen wakker om tegen dezelfde demonen te vechten die je de vorige nacht wakker hielden. En dat, mijn liefste, heet moed…”

Een prachtig maar moeilijk hoofdstuk

In een korte periode kan er veel gebeuren. Dit hoofdstuk in het leven van Elize kent vele hoogte-, maar ook dieptepunten. De liefde tussen haar en Robin maakt langzaam plaats voor angst. Het is niet makkelijk om met iemand te leven met schizofrenie. De demonen die hem achtervolgen, de plotselinge veranderingen, de woorden die worden gezegd en vergeten. Het is niet gemakkelijk voor haar, maar ook zeker niet voor hem. Hij wil zo graag voor haar zorgen, haar liefhebben, maar de ziekte staat in de weg.

Het ergste gevecht dat we kunnen voeren is tussen wat we weten en wat we voelen.”

Schizofreen digital-art portret door: @The_digital_zombi

Schizofrenie is een ziekte

In het verhaal van Marlaux lees je over de passie tussen twee mensen, soulmates zijn en het beest dat alles overschaduwt. Elize houdt ontzettend van Robin en probeert hem te helpen, maar de demonen zijn sterker. Robin houdt ontzettend van Elize en wil niet zo zijn, maar er zijn bepaalde triggers die zijn monsters aanwakkeren. Schizofrenie is een moeilijke en slopende ziekte. Je kan liefhebben met heel je hart maar toch heb je de ziekte niet in de hand.

Dapper verhaal

Ik kan niets anders zeggen dan: wat moedig om dit zo op papier te zetten. Marlaux geeft ons een stukje van haar ziel. Een stukje geschiedenis dat diep verborgen zat maar er toch uit moest. Ze heeft alles van zich afgeschreven in een boek vol met emoties en prachtige quotes. Het voelt als een liefdesbrief, een afscheidsbrief, een brief om het taboe rondom schizofrenie te laten verdwijnen.

‘Hij, ik en het beest’ is voor iedereen die graag meer wil lezen over schizofrenie. Dit verhaal geeft ons een beeld van hoe het is om te leven met iemand met die akelige ziekte. Er zijn niet veel boeken die een periode zo intens beschrijven. 

5 Responses to “Van de zevende hemel naar de hel en terug

 • Een heel aangrijpend verhaal. Het blijft hangen heel veel respect voor wat deze persoon gedaan heeft uit liefde. Is inderdaad een ziekte en heeft mij deze ziekte beter doen begrijpen wat het moet zijn om je demonen te verslaan, een ongelofelijke strijd voor de persoon let de ziekte en zijn partner.

  • Lysanne Krouwel
   4 jaar ago

   Heel erg bedankt voor je reactie, Miranda. Het is inderdaad een aangrijpend maar o zo belangrijk verhaal om te vertellen.

   Ik zal je reactie doorsturen naar de schrijfster.

  • Lieve Miranda,
   Je hebt een stukje in mijn ziel mogen kijken. Dit verhaal achtervolgde me. Ik wou het kwijt, van de daken schreeuwen, iets betekenen voor diegenen die ermee te maken krijgen en niet echt weten wat te doen.
   Bedankt voor je mooie reactie.
   Liefs, L. Marlaux

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *