Tips & tricks: thuisonderwijs!
Onze gastblogster gepensioneerd thuisonderwijzer, heeft vanwege verblijf in het buitenland een decennia lang ervaring met thuis onderwijzen. Nu de meeste kinderen thuis zijn vanwege het Corona virus, is het voor ouders lastig om dit zomaar ineens even te ‘doen’.
Hierbij tips van een ervaringsdeskundige!
School was vroeger voor kinderen van ouders die moesten werken. Rijke kinderen hadden privé-leraren die hen lessen gaven over cultuur en politieke zaken en hen meerder talen bijbrachten waaronder Latijn. Zo werden deze kinderen voorbereid het beroep voort te zetten van hun vader. Door schoolplicht veranderde dit; rijke kinderen moesten gewoon naar school. Maar buiten de muren van scholen is het idee van mentoren nooit losgelaten. Huiswerkbegeleiding, bijlessen aan huis en online mentoren spelen nog steeds een grote rol in het onderwijs. Het is fijn dat we daarop in deze tijd kunnen terugvallen.
En zo kunnen ouders in deze periode van thuisonderwijs (‘huis-onderwijs’ in België en ‘home-education’ in Engelstalige landen) beroep doen op een enorm aanbod van onderwijs-instituten, online-learning en online werkende mentoren. Kinderen hoeven echt niet de gehele dag naar school-televisie te kijken dat is afgestemd op de massa. Integendeel, gebruik deze periode maar om je thuis-studenten het plezier van leren bij te brengen. Laat hen vooral in het begin vakken doen waar ze zin in hebben. Laat hen ontdekken dat leren fijn is! Dan begrijpen ze waarom in ontwikkelingslanden kinderen staan te springen om te mogen leren!
Een handvol adviezen
- Laat je kinderen een aantal vakken doen in een extra taal, Duits of Engels. Of spijker met https://www.jufmelis.nl/ het Nederlands bij wanneer thuis geen Nederlands wordt gesproken. Een extra taal kun je ook gratis leren bij Duolingo; dit motiveert vooral kinderen met een taalaanleg. (Hou het onderwijs gewoon Nederlands voor kinderen die moeite hebben met taal). Kies je voor b.v. Engelstalig onderwijs, schrijf je kind of student dan één lager niveau in voor bijvoorbeeld wiskunde of wetenschap waardoor je kind kan wennen aan nieuwe vaktermen.
- Voor wiskunde, wetenschap, taalkunde en sociale vakken bestaat IXL. (https://www.ixl.com/) Schrijf je je kind daar in, dan krijgt het kind een ‘student-account’ en ouders krijgen een ‘ouder account’. Ouders ontvangen voortgangsrapportages en kunnen aan het einde van een leerperiode een portfolio downloaden waarmee het kind goede sier kan maken op school.
- Om de Engelse taal goed en op een speelse wijze te leren kunnen jonge kinderen lol hebben met de website van The British Council. Ik raad tieners naast de British Council ook Grammar Girl aan (podcasts, boeken & website).
- Voor middelbaar onderwijs verwijs ik ook graag naar de broers Hank en John Green. Gericht op tieners, maar van goede kwaliteit, geven deze twee welbekende broers lessen in allerlei vakken. Je zult je tieners horen lachen tijdens het leren. Een happy leerling leert door, een lach tijdens onderwijs is niet frivool of ongewenst.
- De meeste huizen zijn ingericht als woonhuizen maar thuis lerende kinderen verlangen een educatieve infrastructuur. Zorg ervoor dat alle kinderen een werkplek hebben (en niet op hun bed of de bank liggend leren) en laat ze qua plaats roteren. Zorg er ook voor dat ze niet teveel en te lang naar hun laptop staren maar ook samen spelletjes doen. En dat ze door een raam naar buiten kunnen kijken (tegen bijziendheid). Laat ze ook een uur per dag knutselen.
- Ga naar De Kringloop of bestel online boeken die kinderen en tieners willen lezen en niet alleen boeken die gelezen moéten worden. Een verplichte boekenlijst is verrijkend voor sommige studenten, andere raken na het laatste boek nooit meer een boek aan. Download audio boeken. Leen boeken en laat je tieners speciale educatieve straat- bibliotheekjes maken voor een optimale roulatie van studie-boeken. ‘Book-hunting’ is heel belangrijk en laat dat de studenten zelf doen want dat motiveert. (Buitenlandse) Bibliotheken bieden tegen geringe betaling het downloaden van (audio) en Kindle boeken aan. Laat uw kinderen briefjes in brievenbussen doen; vraag buren en grootouders boeken en spelletjes.
- Spreek vooral de passie van je kind of tiener aan. Is je kind een bouwer, zorg voor Lego of model pakketten. Is je kind een potentiële interieur-ontwerper, laat het een poppenhuis maken. Is je kind geïnteresseerd in chemie, geef het een chemie pakket. Zorg ervoor dat deze periode het beste in je kind naar voren haalt.
Kosten van thuisonderwijs
Inmiddels denkt u: ‘Waar haal ik dat geld vandaan voor boeken, spelletjes en online abonnementen?’. U bent niet de eerste thuis-onderwijs-ouder die les moet geven met weinig extra middelen en ook niet de laatste. Ik zou willen benadrukken dat sociaal en inventief bezig zijn een enorme besparingen kan opleveren. Overleg met bevriende ouders welke boeken aangeschaft worden per familie en wissel deze uit. Laat tieners ‘bibliothecaris’ spelen; laat hen een uitwissel-systeem opzetten.
Ga naar de Kringloop als deze nog open is. Ga naar plekken waar boeken gratis worden aangeboden. En bekijk deze website ‘Home Schooling on a Shoe String’. En snuffel het Internet af of gratis Lesson Plans en voor de jonge leerlingen gratis Colouring Pages en Free Lapbooks. Uiteraard bent u dan nog steeds print papier en ink kwijt, maar dat is minder dan nieuwe boeken plus verzendkosten. Een pak extra print papier en een reserve cartridge is geen overbodige luxe.
Leren gaat vanzelf wanneer een kind of student zich gevoed en gerespecteerd voelt. Uiteraard betekent dit niet dat een dagindeling en studieschema uit den boze zijn. Discipline is belangrijk.
Organiseer een ouderwetse ‘familie-vergadering‘ in de ochtend en spreek af wat er gedaan moet worden, en wie wie kan helpen. Maak van het huishouden het vak ‘Home Economics’ en laat iedereen iets doen.
Evalueer de voortgang ’s middags bij de thee en beloon voortgang, enthousiasme en leer-passie. Straffen? Nee, naar huis sturen heeft geen zin. Ontdek vooral waar een kind grote stappen in maakt en bouw daarop voort. Laat oudere jongeren de kleintjes helpen en beloon ze daarvoor. Probeer vooral niet een thuis-school op te zetten, maar geef fijn thuis-onderwijs.
Veel succes!