The Art of Drag

‘The Art of Drag’ is geschreven door Manique Hendricks en Maaike Rikhof. Het is uitgegeven door Waanders Uitgevers te Zwolle en het Frans Hals Museum te Haarlem.
Opvallend en knallend
Het boek heeft een opvallend uiterlijk. Het is hard-roze van kleur, heeft een vierkante vorm en de cover is zeer passend bij het onderwerp. De cover is een olieverf op doek, geschilderd door Ferdinand Erfmann uit 1928, met de titel ‘ Danscafé’.
Danscafé (1928) van Ferdinand Erfmann is een schilderij dat een druk café vol dansende, blote mensen laat zien. Mannen, vrouwen, kleurtjes, whatever… De felle kleuren vallen op, het plezier, de ongedwongenheid. Het is alsof je even stiekem binnen kijkt in een wereld vol muziek, extravagantie en vooral: plezier.

Het boek ‘Art of Drag’ zou een mooi koffietafelboek kunnen zijn maar ik vind het meer dan dat. Het is ook erg informatief, heeft veel teksten en een boodschap. Het is dus meer dan een verzameling mooie schilderijen, tekeningen en foto’s omtrent dit onderwerp. Maar eerst: wat is eigenlijk drag?
Wat is drag?
Drag is een kunstvorm waarbij iemand zich verkleedt en optreedt als een overdreven versie van een bepaald gender, meestal met veel make-up, opvallende kleding en een sterk persoonlijkheid. Het draait om zelfexpressie, creativiteit en vaak ook humor.
Drag kan een man zijn die zich als vrouw verkleedt (dragqueen), of een vrouw als man (dragking), maar het is er voor iedereen. Het is al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van de queer cultuur en wordt steeds bekender, ook buiten die gemeenschap.
The Art of Drag
Het boek begint met een voorwoord van Lidewij de Koekkoek, directeur Frans Hals Museum.
Drag is kunst. Drag is voor iedereen. Drag is vrijheid.
Met dit boek wil Frans Hals Museum laten zien dat drag ook eeuwenoud is en zelfs in onze museumcollectie is vertegenwoordigd.
Het voorwoord eindigt toepasselijk: laten we met elkaar The Art of Drag vieren!
Hierna volgt een inleiding die begint met een de geschiedenis van Drag ‘Crossdressing en drag tot ca. 1890’. Mooie fotos, tekeningen en veel tekst. Nooit gedacht dat dit onderwerp al zo oud is en in de kunst is vastgelegd!
Hierna volgen hoofdstukken over Hartjes dag in Haarlem, Crossdressing als genderexpressie rond 1900, kunst als vrijplaats en nog vele meer.

Openminded
Het boek gaat echt overduidelijk over kunst, waarin uiteraard smaken van de kijker zullen verschillen. Van prachtige schilderijen tot foto’s die je misschien minder zult waarderen. Maar ook vele kunstwerken waar je langere tijd naar zult kijken. De geschreven teksten zijn vooral informatief, feitelijk en bevatten veel uitleg. De teksten zijn nergens veroordelend of aanstootgevend.
Populaire dragqueens
Een tijdje geleden keek ik vaak naar Ru Paul’s Dragrace. Wat ik daar vooral zo leuk vond, was het feit dat de jongens niet alleen een gedaanteverwisseling ondergingen, maar ook dat ze een performance moesten laten zien. Zingen, dansen, acteren én zelf de kleding maken. Hoezo multi-talenten?! Daarnaast waren ze ook nog eens stressbestendig, sociaal, competitief én sportief. Niet allemaal natuurlijk, was het drama was altijd aanwezig. Maar dat maakte het programma ook vooral heel menselijk. Over hun uiteindelijke creaties (make-up, kleding, performance) op de catwalk, aan het einde van het programma, dacht ik vaak: Petje af! Of beter gezegd, pruikje af voor deze creatieve drags.
Het laatste hoofdstuk vind ik dan ook eigenlijk nog het leukst. ‘Het podium op’ over Crossdressing en drag in theater, film en op tv. Wederom weer veel geschiedenis in dit hoofdstuk, maar ook verhalen over Divine, Charles Atlas, en andere sterren. En een interview met Licks Lolly, een professionele dragqueen.


Al met al een prachtig boek dat een leuk cadeau is voor kunstliefhebbers of mensen die hier mee bezig zijn of interesse hebben in deze vorm van kunst.