Terwijl je wacht op de psycholoog

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) schat dat de toegang tot een minimale adequate psychologische behandeling varieert van 23 procent in landen met een hoge welvaart tot 3 procent in arme landen. Dit betekent dat in het beste geval minder dan 30 procent van de mensen in psychische nood (in Nederland) de juiste psychologische behandeling krijgt. Daar schrik ik wel van. Maar nu is er ‘ Terwijl je wacht op de psycholoog’: een boek dat je op weg helpt terwijl je wacht op de juiste hulp.

Wachten

Nog nooit waren er zoveel mensen met psychische problemen en nog nooit waren de wachtlijsten zo lang. Zelf heb ik in mijn zwaarste periode (zware depressie en posttraumatische stressstoornis) 8 maanden moeten wachten op hulp. Die 8 maanden waren een kwelling, voor zowel mij als mijn gezin met twee jonge kinderen. Je voelt je machteloos, hopeloos en onbelangrijk. Maar wat doe je eraan?

Isabelle Soucy is een klinisch psycholoog, specifiek opgeleid in cognitieve therapieën en gedragstherapieën. Zij hoopt dat het lezen van ‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ je in staat stelt betekenis te geven aan je eigen beproevingen en vooral dat het je helpt om jezelf vriendelijk en toegeeflijk te accepteren zoals je bent. Het boek is geen vervanging van therapie, maar geeft je wel mooie handvatten om alvast zelf aan de slag te gaan.

Op het boek hoef je in ieder geval niet te wachten:

Geruststelling

Wat ik meteen ervaar tijdens het lezen van ‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ is geruststelling. De eerste stelling die gegeven wordt is: Je bent normaal. Deze boodschappen zijn door het hele boek te vinden. Je bent normaal; Dit overkomt veel meer mensen; Dit is natuurlijk gedrag; Je bent niet hopeloos. Als je psychische problemen hebt is het fijn om te weten dat je niet de enige bent die deze gevoelens ervaart en vooral dat je er iets aan kunt doen.
Verder is het boek opgedeeld in duidelijke, korte hoofdstukken. Een hoofdstuk begint met een herkenbaar probleem/gevoel waarna je praktische tips krijgt hoe je hiermee om kunt gaan. Aan het eind van het hoofdstuk krijg je een ‘opdracht welzijn’. Deze opdrachten zijn simpel uit te voeren en geven je een hoop houvast en inzicht in je eigen gedrag, emoties en gewoonten.

Hulp en humor

Psychische problemen en therapie zijn niet om te lachen.. of toch? Isabelle Soucy schrijft haar boek op een lichte en gemakkelijk te begrijpen manier. En ja, er is zeker ook ruimte voor humor! Humor maakt het leven zelf lichter en draaglijker. Hierin vind ik dat Soucy een goede keuze heeft gemaakt. Ik heb regelmatig met een glimlach dit boek gelezen. Natuurlijk is de inhoud van ‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ wel serieus. Door de korte hoofdstukken en simpele praktische opdrachten kun je al snel met jezelf en je problemen aan de slag. Maar waar ik zelfhulpboeken vaak vermijd vanwege een standaard dosis saaiheid (of is dit een verkeerde aanname van mij?) heb ik met plezier dit boek gelezen.

Tijdens de therapie maak ik vaak grappen met mijn patiënten over het volgende: ‘Ik heb goed nieuws: de zorgeloze wereld van jullie dromen bestaat. En slecht nieuws: die noemen we het Paradijs en dat bereiken we voorlopig niet. Intussen gaan we proberen het te doen met deze wereld, die we het Leven noemen.’
– Christophe André

Wees toegeeflijk voor jezelf

Veel van wat ik lees in ‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ komt overeen met mijn laatste (en genezende) behandeling. Dat geeft goede hoop voor de lezers! Ik heb een beetje twijfels over de slagingskansen bij mensen die zware psychische klachten hebben, aangezien ik zelf heb ervaren dat ik op dat moment niks zou kunnen oppakken. Gelukkig geeft Isabelle Soucy regelmatig aan dat het boek geen vervanging is voor professionele hulp. Ze blijft benadrukken dat je hulp moet zoeken als je dit nodig hebt. Ik vind dat Soucy hiermee haar verantwoordelijkheid neemt en het juiste doet. Achteraf gezien vind ik ‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ een heerlijk herkenbaar boek om te lezen. Het boek zit boordevol tips, oefeningen en uitleg over het waarom van psychische klachten. Dat waarom is voor mij persoonlijk altijd heel belangrijk geweest. Als je begrijpt waarom je hoofd iets denkt of doet, kun je het naar mijn idee beter veranderen of accepteren.

‘Terwijl je wacht op de psycholoog’ is een aan te raden boek voor iedereen die zichzelf beter wil leren begrijpen/helpen. En terwijl je wacht op de psycholoog wil ik ook aanraden: geef niet op en wees toegeeflijk voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *