Scherpschutter – Jacht

‘Scherpschutter – Jacht’ is een thriller geschreven door de Nederlandse auteur Maarten Bart de Jonge. Het is zijn derde boek en tevens een vervolg op ‘Scherpschutter – Opkomst’, een boek dat ik met veel plezier las. De cover past wederom perfect bij de inhoud: actie & spanning.

Net als de recensie van het eerste deel, begin ik graag met de auteur voor te stellen:

Maarten Bart de Jonge

Wat is het toch heerlijk dat selfpublishers en/of beginnende auteurs Boekrecensies Blog weten te vinden! Dit boek is namelijk weer zo’n mooi voorbeeld! Het is gewoon steengoed, en dat voor een (nog) onbekende auteur!

.

Scherpschutter – Jacht

Scherpschutter – “Jacht’, deel 2, gaat wederom over Jack. In deel 1 kunnen we lezen hoe hij als jongen opgroeide bij een nogal ‘foute’ vader maar later liefdevol werd opgevoed door een rechercheur die hem alles leerde over jagen en schieten. Jack bleek zeer talentvol te zijn hetgeen resulteerde in een opleiding als scherpschutter in het leger. Later werd hij gerekruteerd voor de elite-troepen in een speciaal team. Dit team wordt ingezet tegen een drugskartel in Colombia.

Deel 1 heeft een open einde, waardoor je absoluut deel twee ook wil lezen. Jack wordt gevangen genomen door een drugsbaron van het ergste soort… en dan?

Spanning!

Dit vervolg is in dezelfde stijl als deel 1. Het is spannend en een pageturner eerste klasse.

Jack wordt gedwongen tot een deal met het drugskartel. Hij zal een tiental opdrachten moeten uitvoeren in ruil voor vrijlating. Als troef hebben de criminelen iets achter de hand dat Jack niet lang doet nadenken. Zijn gezin wordt in de gaten gehouden en zal worden vermoord als Jack niet doet wat de drugsbaron zegt.

Een paar opdrachten vond ik in het bijzonder reuze spannend. Een doelwit dat door Jack wordt dood geschoten terwijl hij een cruiseschip uit wandelt dat net is aangemeerd. Jack ligt in een schuilplaats waar hij onmogelijk zal worden gezien en lijkt een onmogelijk schot te gaan nemen. Toch lukt het hem en in de menigte valt het doelwit van de brug in het water. Tegen de tijd dat hij uit het water is gehaald en wordt vernomen dat hij is vermoord, is Jack al onderweg in het vliegtuig naar huis.

Een andere setting is een golfbaan… Met de aanslag op Trump in het achterhoofd, kreeg dit hoofdstuk een extra dimensie…

Schrijftalent

Maarten Bart de Jonge schrijft zeer detaillistisch en regelmatig vraag ik mij af wat voor een beroep hij heeft. Het kán niet anders dan dat hij zelf een scherpschutter is of een rechercheur is. Hij schrijft met kennis en liefde voor het vak, alhoewel deze laatste opmerking natuurlijk vreemd is, want er worden aardig wat mensen vermoord in deze twee thrillers.

In zijn boeken is er weinig ruimte voor emoties of diepgang betreffende de karakters van de hoofdrolspelers. Ik vind dit zelf geen enkel gemis omdat het ook niet past in de vaart van het verhaal waarbij onder hoogspanning telkens weer perfectie wordt nagestreefd en gevoelens er niet/nauwelijks toe doen.

In de boeken is er wel een bijzondere band tussen Jack en zijn collega Shane. Shane is als een beschermengel en een schaduw voor Jack. Hij is overal aanwezig op de achtergrond en Jack en Shane communiceren zonder al te veel woorden. Het grappige is dat je als lezer je bijna een onderdeel van dit team voelt omdat ook meekijkt met Jack, deelgenoot wordt van iedere voorbereiding en actie in detail en hierdoor intensief meeleeft.

Dit boek is een aanrader voor wie van spanning houdt. Het einde is een einde van het verhaal, maar houdt toch ook de mogelijkheid open voor deel 3.

p.s. Filmmakers: zoek je nog een spannend filmscript voor een serie? Maarten Bart de Jonge is de naam van de schrijver en voor de rollen van Jack en Shane zullen aardig van auteurs in de rij staan. :>)

Het boek is verkrijgbaar bij Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464313352#