Schaduwbroer, een prachtige must-read
Sommige romans maken zo’n indruk op je, dat je niet goed weet hoe je het boek het beste kunt samenvatten. Schaduwbroer van Iris Hannema is zo’n boek. Het is het ontroerende verhaal van een hechte broer-zusrelatie, een boek over op eigen benen leren staan, over rouwverwerking, een spannende zoektocht en een reisgids inéén. Plak daar maar eens een etiket op. Het beste advies is wat mij betreft : lees dit boek!
Hoofdpersoon in Schaduwbroer is Hebe. Nadat ze te horen heeft gekregen dat haar broer bij een duikongeluk om het leven is gekomen, stort haar hele wereld in. Haar broer, de wereldreiziger, degene die haar altijd onder zijn vleugels nam, haar zielsverwant is niet meer. Het enige wat ze nog heeft zijn de ansichtkaarten die hij voor haar achterliet wanneer hij weer eens op reis ging. Op zijn laatste kaart liet hij een boodschap voor haar achter.
Sissie, zoek niet naar wie je bent, maar naar wie je wilt zijn.
Een spoor van boodschappen
Hebe is ervan overtuigd dat ze het spoor van haar broer moet volgen, en vertrekt in haar eentje naar Japan, het land waar zij en Alec zo dol op waren. Ze laat haar oude leven achter zich, inclusief een verstikkende vriendschap en een rouwproces dat nog maar net begonnen is. In Tokio aangekomen, belandt ze in een compleet andere wereld. Wie de film Lost in Translation gezien heeft, weet wat ik bedoel. Een vreemde taal, andere gewoontes, de drukte… alles is anders. Daarbovenop komt nog eens dat ze haar mobieltje stuk heeft laten vallen voor ze op het vliegtuig stapte. Zonder whatsapp, facebook en google is ze nog veel meer afgesneden van het thuisfront. Maar gaandeweg ontdekt ze dat ze daardoor juist beter tot zichzelf komt. Ze leert opnieuw kijken en waarnemen en ze neemt uiteindelijk een belangrijk besluit.
Verander, ons land
Hij die zonder mij vertrok
Heeft dat wat jij zoekt
Ga daarnaar op zoek
Ze verlaat Tokio een reist af naar het tropische eiland Ishigaki, de plek waar haar broer nooit meer boven water kwam. Daar zal ze volgens Alec vinden wat ze zoekt. Maar het betekent ook dat ze de confrontatie met deze plek des onheils moet aangaan. Ze moet de bodem van het rouwproces raken, om uiteindelijk weer boven te komen om erachter te komen welke boodschap haar broer haar wilde meegeven.
Het is nu, met terugwerkende kracht, alsof hij altijd al wist dat hij eerder zou vertrekken. Dat hij met zijn jaren lange traditie van afscheidskaarten een route door het leven gaf, een handleiding , letterlijk.
Volwassen literatuur
Het boek is verschenen bij een Leopold, een uitgever van jeugdboeken. Het is geschikt voor kinderen vanaf 15 jaar, maar ik zou het predicaat jeugd- of kinder- in dit geval gewoon weg willen laten. Young Adult is al beter, maar je zou ook het young hier weg mogen laten. Want de thema’s, de manier van beschrijven, de mooie metaforen en prachtige beeldspraken passen uitstekend bij volwassen literatuur. Dat auteur Iris Hannema reisjournalist is, is duidelijk te merken in de beschrijvingen van de Japanse cultuur. En met haar eerste roman Schaduwbroer bewijst ze dat ze een groots schrijver is.