Rogier en Sem: lees hun avonturen lekker voor

Een van mijn vroegste herinneringen aan lezen, zijn de boekjes van Wipneus en Pim. Ik genoot van de avonturen van deze jonge kabouters. Meestal las ik de verhalen zelf, maar er zijn nog opnamen van mijn opa die een van de boekjes voorleest. Tijdens het lezen van de twee boeken over Rogier en Sem, geschreven door Richard en Maaike Butter, moest ik steeds aan mijn oude vriendjes denken.

Vader en dochter werken samen

Maaike Butter is de dochter van Richard en heeft een rijke fantasie. Richard vraagt zijn dochter naar achtergronden van personages die ze bedenkt. Daar komen hele verhaal uit en hij besluit deze verhalen van zijn dochter op te gaan schrijven. Ze brainstormen samen verder en zo worden de twee jongens Rogier en Sem geboren. In november 2022 verschijnt het eerste boek, ‘Het verhaal van de heks’, en niet veel later verschijnt ‘Joris van Slot Murensteyn.’ De twee boeken zijn door Richard ook geïllustreerd in een vrolijke stijl. Je kunt de boeken overigens los van elkaar lezen, al is het wel leuker om ze in de juiste volgorde te lezen. De verhalen lenen zich perfect om voor te lezen. Geen al te lange hoofdstukken of zinnen en waar nodig herhaling van belangrijke verhaalelementen.

Het geheim van de heks

In dit boek komen Rogier en Sem er na de vakantie achter dat hun leraar, meester Lars, wat minder gaat werken. Daarom krijgen ze voortaan niet alleen les van hem, maar ook van juf Louise. Tijdelijk tenminste. Maar deze nieuwe juf valt niet erg in de smaak: ze is streng en ze ziet er met haar vreemde jurken en grote neus vreemd uit. Al snel krijgt ze de bijnaam juf Heks. Dit is niet de enige verandering in de klas: er is ook een nieuw meisje op school gekomen, Anna. Ze zegt niet veel, behalve als ze het weer eens oneens is met iets dat juf Louise zegt. Of als ze van de juf moet samenwerken – want dat doet ze niet graag.

Het duurt niet lang of Rogier en Sem komen erachter dat juf Louise echt een heks is: ze helpen haar met het brouwen van een drankje. Al blijkt dat niet echt een succes te zijn. Toch lukken de toverspreuken van juf Louise soms ook wel – vooral als ze bedoeld zijn voor Anna. Waarom dat is, ontdek je tegen het eind van het verhaal.

Joris van Slot Murensteyn

Het verhaal van Joris begint in de Middeleeuwen, waar Joris opgroeit op Slot Murensteyn en waar hij wordt opgevoed om zijn vader op te volgen. Maar Joris is veel liever buiten, lekker aan het spelen. Op een dag geeft zijn vader hem straf en sluit hem op in de kelders van het slot. Daar vindt Joris een deur en die deur brengt hem naar de tijd van Rogier en Sem. Die op dat moment samen met de familie van Rogier op vakantie zijn in een vakantiepark. Dit ligt op de plek waar ooit Slot Murensteyn stond. Als de jongen Joris ontmoeten, merken ze al snel dat hij anders is dan andere jongens.

Rogier en Sem nemen Joris mee naar hun vakantiehuisje, waar de ouders van Rogier Joris maar een vreemde jongen vinden. De jongens verzinnen een verhaal, maar Rogiers ouders geloven het niet helemaal en willen de ouders van Joris ontmoeten. De eerste dag weten ze Rogiers ouders nog om de tuin te leiden, maar dat kon nooit heel lang duren. Ze moeten een manier vinden om Joris terug te brengen naar zijn eigen tijd. Of dat zonder kleerscheuren lukt? Dat lees je in dit deel van de Rogier en Sem-serie.

Origineel plot

Vooral bij ‘Het verhaal van de heks’ heb ik ook erg genoten van de originele invalshoek van het verhaal. Je denkt dat je als volwassenen wel weet waar het verhaal heen gaat, maar ik werd positief verrast door het plot. Daarmee zeg ik niet dat ‘Joris van Slot Murensteyn’ niet goed is opgebouwd, alleen het idee van iemand die van de ene tijd in de andere belandt komt wel vaker voor. Daardoor weet het boek mij als ervaren lezer iets minder te verrassen, maar is het wel een mooie kennismaking voor jonge lezers met het idee van tijdreizen. En met ridders en de Middeleeuwen; onderwerpen die zeker tot de verbeelding spreken. Ik kijk er dan ook al naar uit om de boeken voor te lezen aan mijn neefjes!

Ik ben heel benieuwd naar de volgende avonturen van Rogier en Sem. Binnenkort volgt een interview met Richard en Maaike, waarin ik antwoord hoop te krijgen op de vraag wanneer er een vervolg te verwachten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *