‘Niemand weet hoe laat het is’ (in de drafsport)

‘Niemand weet hoe laat het is’ gaat over de kampioen in de drafsport Tjitse Smeding en geschreven door zijn vrouw Tamara Smeding. Een meeslepend waargebeurd verhaal over passie, liefde en wat het leven brengt.

Gastrecensie van: Inge Spee

Een kampioen en het noodlot


Als lezer wordt je meegenomen in het leven van een jonge jongen die door hard werken een ware kampioen wordt in de drafsport. Overwinning na overwinning en dan slaat het noodlot toe. Als kampioen ben je niet per se rijk. Maar mensen vergeten dat. 

Niemand weet hoe laat het is

De liefde is sterk: “Tamara Smeding is sterk”. Passie en liefde zijn de leidraad in dit verhaal, de leidraad in hun leven. Hoe simpel lijkt het soms als mensen overwinningen behalen? De één na de ander, jaar na jaar. We horen zelden het verhaal erachter.

De tijd die erin gaat zitten om te trainen is al gauw 24 uur per dag zorgen dat alles loopt. In de paardensport train je niet enkel jezelf, maar ook het dier. Soms meerdere dieren en mensen. Tamara Smeding vertelt wat het kost om een kampioen te zijn en wat het is om naast zo iemand in het leven te staan. Ook zijn dochter deelt een stukje visie over haar vader.

De passie om te (over)leven

Wat gebeurt er wanneer je niet meer kan trainen en alles dreigt te verliezen waar je altijd voor leefde? In de loop van het verhaal leer je het gezin Smeding kennen en wordt je meegezogen in hun leven, de velen trainingen, koersen, onder andere het noodlottige ongeluk op de baan, hun liefde voor elkaar en de passie die ze delen voor de sport. Maar ook de passie om “te (over)leven”.

‘Niemand weet hoe laat het is’, is onvergetelijk

Aan het eind, voelde ik de pijn en het verdriet maar ook het verlies van deze bijzondere man. Ik ga dit verhaal nooit meer vergeten.

“ Ik heb het idee dat ik nu weet wie de man achter de kampioen was”

Meer boeken over paarden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *