Na de moord in Amsterdam

De verkiezingen zijn weer achter de rug en de burger heeft gekozen. Ongetwijfeld zullen de afgelopen weken in vele huiskamers aan tafel politieke onderwerpen en politici zijn besproken. Zo ook kwam in ons gezin ‘Pim Fortuyn’ weer voorbij in een discussie over populisten of politici met een visie.

Multicultureel drama

Zodoende dacht ik aan een boek dat ik een tijdje geleden had gekocht maar nog niet had uitgelezen. Ik las het nu in één ruk uit om beter te kunnen verwoorden wat er allemaal gebeurde in een korte tijd in Nederland. Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Ayaan Hirsi waren allemaal de hoofdpersonen in een multi-cultureel drama dat plaatsvond.

Ian Buruma keert zeventien jaar na de moord op Theo van Gogh terug naar naar de ‘plaats delict’ en onderzoekt wat er sindsdien is veranderd in het debat over de multiculturele samenleving.

Ian Buruma

De schrijver Ian Buruma is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse afkomst. Hij schrijft regelmatig voor Amerikaanse kranten zoals The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad. Daarnaast is hij ook nog eens hoogleraar en ontving hij in 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse cultuur.

Dit boek ‘Na de moord in Amsterdam’ is zo goed uitgewerkt dat je niet kan geloven dat iemand het boek heeft geschreven die niet in Nederland woont of er in die tijd was.

De Schreeuw is een monument ter nagedachtenis aan Theo van Gogh. Het monument is ontworpen door Jeroen Henneman.

Na de moord in Amsterdam

We leven vaak in de waan van de dag en dan zijn de grote lijnen moeilijk te begrijpen. Actie en reactie volgen elkaar in rap tempo op en de krantenkoppen liegen er vaak niet om. Maar als je als lezer achtergrondinformatie wil, dan is een goed, journalistiek boek, vaak meer waard dan de kranten volgen.

Zo ook dit boek. Het leest als een aha-erlebnis over een tijd die je ongetwijfeld op dat moment ervoer als de waan van de dag.

Theo van Gogh

“Waarom werd Theo van Gogh vermoord?”, is mij wel eens gevraagd door een van mijn kinderen. Helaas is het antwoord niet eenvoudig want het ging hier niet om een impulsieve actie door een eenzame gek. Dat laatste natuurlijk absoluut, maar de moord was niet met onbedachte rade gepleegd. In Nederland zagen vele mensen de islam als een bedreiging voor ‘de westerse waarden’. Om dit goed te begrijpen in het juiste tijdsbeeld van enorme spanningen, legt Buruma haarfijn uit wat er precies gebeurde. Daarbij dringt hij zijn eigen mening niet op, maar is het boek wel meer dan een feitelijke opsomming van gebeurtenissen.

In het boek komen personen als Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Afshin Ellian ook uitgebreid voorbij, waarbij ik de achtergrondinformatie over Ayaan Hirsi Ali het meest interessant vond.

Aanrader!

Waarom zou je je NU bezig moeten houden met de politiek van alweer bijna twee decennia geleden? Dat is een vraag die ik alleen persoonlijk kan beantwoorden. Ik vond het boek erg interessant en juist hierdoor begrijp je meer van de situatie waarin we NU zitten ten aanzien van de vluchtelingen-crisis en ons streven naar een multiculturele samenleving waarbij we elkaar niet de hersens inslaan. Dit boek is eigenlijk nog steeds actueel en levert een belangrijke bijdrage aan de discussie over over rechts-populisme en onverdraagzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *