Magisch realisme in de keuken

‘Like water for chocolate’ van Laura Esquivel is een uniek en magisch verhaal over De La Garza familie. Tita, de jongste dochter van Mama Elena, mag niet trouwen en moet voor haar moeder zorgen tot aan haar dood.

Er gelden veel tradities voor De La Garza-familie, maar dat Tita niet mag trouwen valt haar zwaar. Zeker als ze verliefd wordt op Pedro. Hij trouwt met haar zus zodat hij altijd dicht bij Tita zal zijn. Hij denkt dat hij hier goed aan doet en gedurende tweeëntwintig jaar draaien ze om elkaar heen. Passie, tragedie en het lot spelen een belangrijke rol in hun leven.

“Just as a poet plays with words, Tita juggled ingredients and quantities at will, obtaining phenomenal results, and all for nothing: her best efforts were in vain.”

Elke maand een recept

Elk hoofdstuk begint met een recept van de maand. Dit recept vertegenwoordigt het evenement van de maand. Elke maand lezen we hoe Mama Elena door haar tradities en striktheid het leven van haar dochters bepaald. Ook lezen we hoe Tita elk gerecht met passie of razernij klaarmaakt en hoe dit van invloed is op iedereen om haar heen. Er is letterlijk magie in de keuken en dit wordt prachtig in het boek verwerkt.

Pedro of toch niet?

Tita weet het zeker, net zoals haar moeder en haar zus Rosaura, Pedro is haar liefde op het eerste gezicht. Het lot heeft bepaald en ze horen gewoon bij elkaar. Het heeft alleen tijd nodig voordat ze echt samen kunnen zijn. Moet ze hier wel op wachten of kan ze ook gelukkig zijn met John? De dokter die voor haar zorgt en van haar houdt. Ik hoopte zo erg dat ze voor hem zou kiezen, want ik was zelf helaas niet verliefd geworden op Pedro. Toch was het magische einde passend.

Bon appetit !

Vooral de recepten zorgen voor een uniek verhaal. Ze staan in het begin van elk hoofdstuk, maar worden later in de hoofdstuken mooi verweven in de handelingen van Tita. Persoonlijk vind ik het geweldig om iets nieuws en totaal anders dan ‘normaal’ te ontdekken en dat is zeker gelukt met ‘Like water for chocolate’. Het is een (kort) verhaal dat je meeneemt naar een magische keuken en waar het lot uiteindelijk bepaalt hoe het verhaal verloopt.

Engelse vertaling door Carol Christensen and Thomas Christensen

Meer magisch realisme
Ontij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *