Lek – Don Winslow

“Goede agent of slechte agent? We zijn allemaal corrupt… Op onze eigen manier.”

Zo nu en dan ben ik toe aan een echt goede en spannende thriller. Het boek Lek van schrijver Don Winslow stond al een poos op mijn nog te lezen-lijst en deze week vond ik eindelijk de tijd om het boek open te slaan.

Lek is een stoere, rauwe en keiharde politiethriller vol actie, onverwachte wendingen en personages die, ondanks hun foute keuzes, toch je sympathie weten te wekken.

Taskforce-eenheid

In Lek volgen we NYPD-agent Denny Malone die een taskforce eenheid in Manhattan leidt. Met zijn team probeert Malone drugsgerelateerde criminaliteit terug te dringen, maar met zijn soms onorthodoxe werkwijze blijft hij niet altijd even netjes binnen de lijntjes van de wet. Als Malone
uiteindelijk in een FBI cel terecht komt omdat hij wordt verdacht van corruptie, blikt hij terug op zijn carrière en de keuzes die hem tot dit punt hebben gebracht.

Drugsbendes

Auteur Don Winslow weet in dit boek veel uit te leggen over drugsbendes en de onderwereld, zonder dat het boek er onnodig zwaar of informatief van wordt. Juist deze uitleg zorgt er voor dat de vraag of iemand ‘goed’ of ‘slecht’ is, een stuk lastiger te beantwoorden.

Lek laat zien dat agent Malone continu voor keuzes komt te staan die niet alleen zijn eigen, maar ook andermans leven beïnvloeden, en dat de keuze die voor een buitenstaander duidelijk de juiste keuze is, niet altijd zo duidelijk ook de juiste en vooral beste keuze is voor ons hoofdpersonage.

Lek is spannend tot op het laatste moment en zet de lezer aan het denken, nu de scheidingslijn tussen goed en kwaad toch niet altijd zo duidelijk blijkt te zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *