Interview Maarten Bart de Jonge

Twee spannende boeken: Scherpschutter Deel 1: Opkomst en Deel 2: Jacht, zijn gelezen en gerecenseerd door Marga van Boekrecensies Blog en reken er maar op dat ze de boeken spannend vond! En bijzonder qua details, verhaallijnen en spanning. Reden om een nader kennis te maken met de auteur: Maarten Bart de Jonge.

1.  Hoe kwam je op het idee om dit boek te gaan schrijven en hoe lang heb je er over gedaan, van idee tot en met het uiteindelijke verhaal?

Het verhaal van Scherpschutter was in eerste instantie één boek. In overleg met de uitgever is het verhaal uiteindelijk opgedeeld in twee boeken. Na de publicatie van mijn eerste thriller (“Stiekem Gevlucht”) begon het idee te ontstaan om een nieuw verhaal te schrijven. Dit is het verhaal “Scherpschutter” geworden. Het begon met de gedachte om een personage te creëren die gedwongen werd om illegale dingen te doen voor een kartel. Ik begin altijd gewoon met schijven en dan bouwt het idee zich steeds meer uit. 

Het hele proces heeft 4 vier jaar geduurd. Dat is een lange periode. Maar schrijven is dan ook niet mijn beroep. Er zitten vooral avond en weekenduren in. Het kost veel tijd. Dat weet ik en accepteer ik. Het blijft een uitermate leuke hobby. 

Het boek is verkrijgbaar bij Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464313352#

2. Wie zijn jouw grote voorbeelden of inspiratiebronnen?

Op nummer 1 staat Dan Brown. Elk keer als ik een boek van hem lees zit ik meteen helemaal in het verhaal. Elke scéne is ontzettend gedetailleerd beschreven.  Wat ik het beste aan zijn boeken vindt is dat ondanks de details waarmee het verhaal beschreven is, er ruimte blijft om als lezer zelf een beeld te vormen van de situatie. Zo wil ik ook schrijven. Ik ga natuurlijk niet verkondigen dat mijn boeken net zo goed in elkaar zitten als die van Dan Brown (dat zijn er maar weinige gegund), maar ik streef naar dezelfde mate van gedetailleerdheid. 

Andy Mcnab (ik gebruik zijn pseudoniem) zou wat mij betreft een inspiratie kunnen zijn voor iedereen die spannende verhalen schrijft. Zijn boeken lezen prettig, de verhalen zitten ontzettend goed in elkaar en het feit dat hij ervaringsdeskundige is maakt alles wat hij schrijft bijzonder spannend en levensecht. 

Naast deze twee grootheden haal ik ook inspiratie uit plekken waar ik ben geweest, de natuur en dingen die ik mee heb gemaakt. In het verhaal van “Scherpschutter” heeft Ierland een grote rol. In dat land heb ik gewoond en mag ik met een zekere regelmaat bezoeken. Meteen een vakantietip: maak eens een rondreis in dit geweldige land. Locaties in Ierland, ervaringen met het land, dingen die ik daar heb gedaan werk ik uit in het verhaal. Uiteraard voeg ik hier spanning aan toe, want iemand achtervolgen in Ierland heb ik nog nooit gedaan, met een geweer schieten in het land heb ik nog nooit gedaan en de trekker van scherpschutterswapen gericht op een doelwit overhalen heb ik al helemaal nooit gedaan. Er komt dus veel inspiratie uit het land.

Het boek is verkrijgbaar bij Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464313352#

3. Hoe kwam je aan deze specifieke verhalen? 

Spanning/ thrillers/ misdaad is het genre waar ik het meest mee bezig ben. Af en toe vormt zich een gedachte in mijn hoofd, die zitten vooral in dit genre. Specifiek w.b.t. het Scherpschutter verhaal: de scéne in Cartagena, Spanje, ontstond toen ik daar op vakantie was. Ik zag een cruiseschip in de haven liggen. Aan de rand van de haven zag ik een berg. Sinds ik de film “20.000 leagues under the sea” heb gezien heb ik het beeld in mijn hoofd van soldaten die een berg overkomen en een onderzeeboot onder vuur nemen. Zo ontstaat het idee van een scherpschutter op een berg vs een passagier op een cruiseschip. 

4. In jouw boeken ‘Scherpschutter deel 1 en 2’ maak je erg goede en gedetailleerde beschrijvingen van de situaties, omgeving en planningen van de scherpschutter. 

Heb je hier lang over gedaan? Hoe komt het dat je dit allemaal zo goed kan uitwerken?

Leuk dat je dit benoemt. Ik besteed zo goed mogelijk aandacht aan het gedetailleerd schrijven. Hierbij probeer ik altijd een balans te vinden in het voldoende gedetailleerd zijn om het verhaal/ de sfeer goed over te brengen. Tegelijk probeer ik genoeg vrij te laten om de lezer een eigen beeld te laten creëren tijdens het lezen. Er zit zoals gezegd 4 jaar in het verhaal. Niet fulltime, schrijven is niet mijn beroep, maar aanzienlijk wat uren. Heel veel werk zit in de onderzoeksfase. Ik probeer zoveel mogelijk uit te zoeken. Ik ben zelfs kortgeleden met een instructeur naar een schietbaan geweest voor een uitgebreide instructie over het veilig omgaan met wapens en om te ervaren hoe het is om hiermee te schieten, zowel met een klein kaliber wapen als een groot kaliber wapen.

5. Volgen er nog meer delen?

Mijn eerste gedachte is dat er geen deel drie komt op het Scherpschutter verhaal. Hoewel het heel leuk zou zijn, is het ook erg moeilijk en extra tijdrovend om een vervolg te schrijven. Maar ik sluit zeker niets uit. 

6. Ben je al begonnen met een nieuw boek, zo ja, een soort vervolg qua genre en stijl, of iets totaal anders?

Er wordt gewerkt aan een nieuw boek. Het manuscript hiervoor is in de afrondende fase. De hoop is dat dit manuscript t.z.t. door een uitgever opgepakt wordt. Het liefst de uitgever van de “scherpschutter” boeken, uitgeverij Boekscout. Mijn ervaringen met hen is erg goed, het resultaat is goed en het is een erg prettige samenwerking. Eén van de manier om een uitgever te overtuigen mijn 4de boek aan te nemen is goede verkoopcijfers van mijn eerdere boeken. Dat is de reden dat ik doorlopend aandacht besteed aan de promotie van “Scherpschutter-opkomst” en “Scherpschutter-jacht”. Mijn grootste doel is nu om dit nieuwe manuscript tot een gepubliceerd 4de boek te maken. Dit nieuw verhaal is geen vervolg op eerdere boeken, het staat op zichzelf. De stijl zou ik kenmerken als gelijk aan mijn andere boeken en het zit in de genre spanning/ thriller. 

Klein tipje van de sluier: Dankzij goed politiewerk wordt ontdekt dat er een seriemoordenaar actief is. De autoriteiten slagen erin om verschillende moordzaken aan elkaar te relateren. Onder operationele leiding van een zeer ervaren rechercheur worden meerdere overeenkomsten tussen de verschillende slachtoffers blootgelegd. De zoektocht naar de identiteit van deze seriemoordenaar levert de mogelijke onverwachte wendingen op.

Gelijktijdig wordt een Zuid- Amerikaans kartel met de nodige weerstand geconfronteerd in hun gewelddadige opmars in de wereld van de drugshandel. De werelden van het kartel en die van de Nederlandse autoriteiten komen samen als blijkt dat er Nederlanders banden hebben met het gewelddadige kartel.  

7. Heb je nog iets dat je met de lezers van Boekrecensiesblog wilt delen?

Ik probeer steeds mijn schrijven te verbeteren. Dat is een doorlopend proces. Hiervoor gebruik ik onder andere mijn blog, Boekscout Auteursblog – verhalen van en door auteurs. Wat ik probeer is om hier, aanvullend op artikelen over de stand van zaken rond mijn boeken, korte verhalen of andere vormen van het (digitaal) geschreven woord te plaatsen. Dit onder het mom van oefenen. Kijken of ik gedachten op een goede manier kan verwoorden, proberen te verbeteren en gedachten te ordenen. Ik zou iedereen aanraden om eens een kijkje te nemen op mijn blog. Voel je voel om te reageren op de artikelen. Hartstikke leuk. 

Eén laatste aanrader: één op de vijftien mensen heeft het idee om een boek te schrijven. Mocht je met dat idee spelen, doe het vooral. Laat je niet tegenhouden door twijfel. Begin gewoon en zie waar het eindigt.

Maarten Bart de Jonge: tot ziens! Ik kijk uit naar je nieuwe boek(en)!